Linkovi

Sešns u Senatu: Nisam rasista, prezirem KKK


Senator Džef Sešns svedoči u američkom Senatu, na pretresu o potvrdi njegove nominacije za sekretara za pravosuđe
Senator Džef Sešns svedoči u američkom Senatu, na pretresu o potvrdi njegove nominacije za sekretara za pravosuđe

Prva bitka za potvrdu nominacija članova kabineta novoizabranog predsednika Donalda Trampa počela je u utorak u američkom Senatu na pretresu o nominaciji senatora iz Alabame, Džefa Sešnsa, za novog sekretara za pravosuđe. Demokratski zakonodavci postavljali su teška pitanja Sešnsu o njegovom odnosu sa crncima i ranijem suprotstavljanju imigracionoj reformi.

Pre 30 godina, Senat je odbacio nominaciju Džefa Sešnsa za federalnog sudiju zbog optužbi da je iznosio rasističke komentare što je tvrdnja koju je on demantovao, kako nekada – tako i danas.

"Ta karikatura moje ličnosti iz 1986. nije bila ispravna. Postao sam federalni tužilac, podržavao sam glavne procese koji su se odnosili na građanska prava, kojima su integrisane škole, krivično gonjeni članovi Kju Kluks Klana, kojim su ukinuti okruzi sa jednim članom koji su Afroamerikancima uskraćivali pravo da dođu na položaj. Radio sam sve što je bio moj zadatak i ovaj današnji pretres će pokazati da sam se ponašao časno i prikladno u svakom trenutku. Ali nisam gajio animozitet i rasno diskriminativne ideje za šta sam optužen – nisam!”

Sešns je dodao da prezire ideologiju mržnje i sve što predstavlja Kju Kluks Klan. Republikanska senatorka Suzan Kolins koja je svedočila u prilog Sešnsu, podsetila je da je vodio suđenje protiv jednog člana Klana.

“To nisu postupci pojedinca koga motiviše rasna netrpeljivost.”

Najviši demokrata u odboru, Dajen Fajnstajn, izrazila je zabrinutost drugim povodom.

Ovaj posao traži da se služi narodu i zakonu ne predsedniku.”

Senatori Čak Gresli i Dajen Fajnstajn
Senatori Čak Gresli i Dajen Fajnstajn

Na pitanje senatora Čaka Greslija, predsedavajući komiteta, da li će moći da kaže ne predsedniku, Sešns je odgovorio:

"Razumem odgovornost sekretara za pravosuđe i tako ću postupati."

Demokratski senator Kori Buker iz Nju Džersija rekao je da će svedočiti protiv Sešnsa što je prvi put u istoriji Senata da jedan aktuelni senator svedoči protiv kolege iz Senata nominovanog za položaj u predsednikovom kabinetu.

Sešns je suočen sa teškim pitanjima o njegovom protivljenju abortusu, pravima LGBT zajednice i izjavama koje je davao o Hilari Klinton tokom izborne kampanje.

On je rekao da smatra odluke Vrhovnog suda o pravu na abortus i istopolnim brakovima kao “zakone zemlje”, i najavio da će se povući iz svih istraga koje se odnose na Hilari Klinton i njenu porodičnu fondaciju.

Takođe mu je postavljeno pitanje o ruskom mešanju u predsedničke izbore, na koje je Sešns odgovorio da nema razloga da sumnja u nalaze američkih obaveštajnih agencija koje su iznele tvrdnje o tome.

Inače, i pre nego što je pretres počeo, demonstranti su počeli da prekidaju skup. Dok je Sešns ulazio u prostoriju, dvoje demonstranata simbolično maskiranih u članove Kju Kluks Klana izvedeno je iz sale, a sporadični protesti su nastavljeni tokom prvog sata pretresa.

XS
SM
MD
LG