Linkovi

Novi pretres o napadu u Bengaziju


Libijske snage ispred zgrade američkog konzulata u Bengaziju, oštećene u požaru, 14. septembar 2012.
Libijske snage ispred zgrade američkog konzulata u Bengaziju, oštećene u požaru, 14. septembar 2012.

Komisija američkog Kongresa je danas počela pretres o prošlogodišnjem smrtonosnom napadu na američku diplomatsku misiju u Bengaziju u Libiji.

Bivši zamenik američkog ambasadora u Libiji, Gregori Hiks, kaže da je tokom prošlogodišnjeg smrtonosnog napada na američku diplomatsku misiju u Bengaziju tražio vojnu pomoć, ali da mu je rečeno da je najbliža američka vazduhoplovna baza u Italiji, predaleko za ikakvu pomoć.

Hiks je na današnjem kongresnom pretresu rekao da je od početka napada 11. septembra na slabo obezbeđeni konzulat u Bengaziju, više puta bio u kontaktu sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu – uključujući i državnu sekretarku Hilari Klinton, kao i sa libijskim zvaničnicima.

U jednom trenutku, Hiks je rekao da je upitao američkog vojnog zvaničnika može li da dobije vojnu pomoć za odbijanje napada na konzulat. Međutim, objasnio je da mu je rečeno da bi američkim avionima stacioniranim u Italiji trebalo dva-tri sata da stignu do Libije i da pri tome nisu bili dostupni leteći tankeri za dopunjavanje avionskih rezervoara.

Neki zvaničnici Pentagona su rekli istražiteljima da bi let do Bengazija trajao još duže. Hiks i još dva službenika Državnog sekretarijata, pojavili su se pred Odborom Predstavničkog doma za nadzor i reformu vlade, na najnovijem kongresnom pretresu povodom napada u kojem su poginuli američki ambasador Kristofer Stivens i još trojica američkih diplomata.

Hiks je rekao da je nekoliko dana posle napada bio „zaprepašćen“ i „posramljen“ kada je čuo Suzan Rajs, američku ambasarorku u Ujedinjenim nacijama, koja je u američkim informativnim televizijskim emisijama izjavila da je napad proistekao iz protesta protiv antiislamskog video snimka, kakav se istog dana dogodio u Kairu.

Hiks je naglasio da je u prvim satima napada u Bengaziju bilo jasno da je reč o terorizmu, koji nema veze sa demonstracijama protiv videa. Rajsovi komentari su naveli republikance da optuže Obaminu administraciju da je namerno obmanula javnost u pogledu detalja napada, koji se dogodio svega nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora prošlog novembra.

Demokrate međutim kažu da je istraga politički motivisan pokušaj diskreditovanja bivše državne sekretarke Hilari Klinton, popularne političke ličnosti koja bi 2016. mogla da zatraži predsedničku nominaciju Demokratske partije.

U svojoj uvodnoj reči, predsednik odbora, član Predstavničkog doma iz Kalifornije Darel Ajsa, rekao je da glavni zvaničnici Obamine administracije odbijaju da odgovore na pitanja odbora o napadu.

Vodeći demokratski član odbora, Elajdža Kamings, član Predstavničkog doma iz Merilenda, optužio je republikance da politizuju istragu. Nezavisna istraga je inače ustanovila niz grešaka osoblja Državnog sekretarijata, koje su dovele do bezbednosnog kraha u Bengaziju i smrti četvorice Amerikanaca.
XS
SM
MD
LG