Linkovi

Kongres poništio Obamin veto


Američki Kongres je glasao da preinači veto predsednika Obame na zakonski predlog kojim bi se omogućilo podnošenje privatnih sudskih tužbi protiv Saudijske Arabije zbog terorističkih napada 11. septembra 2001. Tokom jučerašnjeg glasanja u oba doma Kongresa, zakonodavci su velikom većinom glasova poništili Obamin veto - po prvi put od kada je on preuzeo položaj predsednika.

Petnaest godina posle 11. Septembra, zakonodavci su odučno glasali da se omogući pokretanje parnica protiv stranih entiteta, koji sponzorišu terorizam na američkom tlu. Za taj zakonski predlog založili su se oni koji su izgubili voljene 11. septembra 2001.

“Ove porodice nikada neće ponovo biti sa svojim voljenima, one zaslužuju pravdu i sudski proces”, kazao je Ričard Blumental, demokratski senator iz Konektikata.

“Zakon o pravdi prema sponzorima terorizma poslaće snažnu poruku onima koji sponzorišu terorističke napade na američkom tlu, uključujući strane vlade. Oni će biti odgovorni za te žrtve i platiti za smrt i uništenje koje su uzrokovali", poručio je Džon Kornin, republikanski senator iz Teksasa.

Protiveći se toj meri, Bela kuća je iznela argument da se njom dovode u opasnost Amerikanci u inostranstvu, tako što se potkopava koncept imuniteta suverenih entiteta.

“Sjedinjene Američke Države su dublje angažovane u više zemalja širom sveta nego bilo koja druga nacija na svetu. Stoga uvođenje dodatnih izuzeća imuniteta suverenih entiteta izlaže Sjedinjene Države većem riziku od bilo koje druge zemlje u svetu”, kaže Džoš Ernest, portparol Bele kuće.

Pa ipak, mnogi od predsednikovih najvećih saveznika na Kapitol Hilu nisu promenili gledište.

“Rizik da može doći do zaštite počinoca terorizma od suočavanja sa pravdom, nadmašuje rizik od toga kako bi pojedine zemlje mogle da odgovore”, ocenio je Ben Kardin, demokratski senator iz Merilenda.

Petnaest od 19 otmičara aviona 11. septembra 2001. bili su Saudijci. Porodice žrtava već dugo veruju da su izvesni saudijski elementi pomogli otmičarima.

Međutim, Saudijska Arabija odavno odbacuje bilo kakvu ulogu u napadima 11. septembra, a i upozorila je na moguće posledice ovog zakonskog predloga.

XS
SM
MD
LG