Linkovi

Predstavnički dom podržao NATO, posebno istaknuta Crna Gora


Pozidanje zastave Crne Gore ispred sedišta NATO-a u Briselu, jun 2017.

Predstavnički dom Kongresa usvojio je akt kojim se ističe podrška Amerike NATO-u, u vreme kada se spekuliše da bi predsednik Donald Tramp mogao da uskrati podršku alijansi.

Akt podrške NATO-u usvojen je glasovima obe partije, sa 357 glasova za i 22 protiv, i potvrđuje da je "politika SAD da ostanu deo alijanse".

Aktom se potvrđuje i podrška SAD klauzuli o kolektivnoj odbrani NATO-a.

Posebno se ističe podrška Crnoj Gori kao najnovijoj članici alijanse, zatim američkom finansiranju Evropske inicijative odvraćanja, kao i cilju da svaka članica NATO-a do 2024. na odbranu izdvoji 2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Nekoliko sati pre ovog glasanja, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i zagovornik tesnih transatlantskih veza Ves Mičel podneo je ostakvu na svoj položaj u Stejt departmentu.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel
Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel

Ostavka Mičela i usvajanje akta o podršci NATO-u u donjem domu Kongresa dešavaju se u trenutku spekuliacija da bi SAD mogle da napuste alijansu i da postoje napetosti između Vašingtona i evropskih lidera.

Njujork tajms je preneo, pozivajući se na izvore iz federalne vlade, da je Tramp prošle godine hteo da povuče SAD iz NATO-a, što bi uništilo alijansu koja ove godine u aprilu obeležava 70 godina.

Ipak, ne postoje zvanične naznake da je Mičel otišao sa pozicije zbog neslaganja sa Trampovom politikom.

Mičel je za Vašington post,rekao da podnosi ostavku iz porodičnih razloga, a ne zbog neslaganja sa politikom Bele kuće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG