Linkovi

Obama i republikanci u političkom sukobu


Predsednik Barak Obama pozvao republikance da pregovoraju bez ikakvih uslova
Predsednik Barak Obama pozvao republikance da pregovoraju bez ikakvih uslova

Delimičan prekid rada američke vlade i dalje traje, dok je predsednik Obama zatražio od Republikanaca da prevaziđu "izfabrikovanu krizu."

Delimičan prekid rada američke federalne vlade ušao je danas u drugu nedelju, dok je predsednik Barak Obama izjavio da sve dok traje pretnja republikanskih zakonodavaca neće pristati na pregovore o normalizaciji rada niti o podizanju limita do kojeg zemlja može da se zadužuje.

Obama je to rekao tokom jučerašnjeg obilaska federalne Agencije za vanredne situacije, jedne od vladinih ustanova koje su primorane da pošalju svoje radnike na privremeni neplaćeni odmor.

Predsednik je apelovao na republikance da odustanu od, kako se izrazio “ideoloških zahteva” i da prevaziđu “isfabrikovanu krizu”, koja je dovela da delimičnog prestanka rada vlade. Dodao je da neće pristupiti pregovorima o budžetskim i fiskalnim pitanjima sve dok Kongres ne usvoji federalni budžet bez ikakvih dodatnih uslova, kako bi se u potpunosti obnovio rad federalne vlade.

Predsednik Predstavničkog doma Kongresa, republikanac Džon Bejner, uzvraća da predsednik, a ne republikanci, rizikuje ekonomsku katastrofu jer odbija da pregovara.

Stotine hiljada vladinih službenika još uvek su na prinudnom neplaćenom odmoru i mnoge važne službe su zatvorene. Do delimičnog prekida rada vlade došlo je kada su demokratski zakonodavci odbili da prihvate republikanske zahteve za ukidanje finansiranja predsednikovog zakona o reformi zdravstvenog osiguranja.

Osim toga, 17. oktobra Sjedinjene Države će se suočiti sa novom mogućom krizom. Ako do tog datuma Kongres ne bude povećao granicu zaduživanja država više neće moći da otplaćuje dospele finansijske obaveze, uključujući kamate na državne obveznice u vlasništvu Kine, Japana i drugih stranih investitora.
XS
SM
MD
LG