Linkovi

Pripreme za okršaj o budžetskim troškovima


U Kongresu, demokrate i republikanci se pripremaju za politicku konfrontaciju koju očekuju da će izbiti oko federalnih budžetskih rashoda u idućoj godini.

Predsednik Obama ove nedelje nastavlja da promoviše svoj ekonomski program za poboljšanje životnih prilika američke srednje klase. U medjuvremenu, u Kongresu, demokrate i republikanci se pripremaju za politicku konfrontaciju koju očekuju da će izbiti oko federalnih budžetskih rashoda u idućoj godini kao i oko sprovodjenja zakona o reformi sistema državnog zdrastvenog osiguranja, koju mnogi nazivaju najvecim dosadasnjim dostignucem Obamine administracije.

U uslovima otežane finansijske situacije postoje stvari koje država mora da preduzme za dobrobit svih, poručio je predsednik Obama.

“Amerika mora da vrši neophodne investicije da bi bio osiguran dugoročan zajednički prosperitet - to obuhvata unapredjivanje industrije, visokoobrazovnu obuke radne snage, kao i sektor transporta i informatičku mrežu.”

Medjutim, republikanski zakonodavci se protive upravo takvoj, aktivnijoj ulozi države u ekonomiji. Predsednik Predstavničkog doma Kongresa, Džon Bejner, zalaže se za načela slobodnog tržista.

“Pojednostavljenje poreskog sistema, smanjenje nekorisne državne regulacije i popravljanje administracije koja ne funkcioniše.”

Svi su izgledi da će zbog tih oprečnih stanovišta u Kongresu napetosti i dalje rasti, dok se istovremeno priblizava rok za usvajanje budžeta za iduću godinu, kao i rok za podizanje nivoa državnog duga. Republikanci kažu da povećanje limita tog duga mora da bude propraćeno smanjenjima budžeta.

“Poslednjih 55 godina trošimo vise nego što imamo. Nadam se da će neki biti spremni da razgovaraju o tome.”

Pre dve godine dogodila se slična konfrontacija, koja je dovela do smanjenja američkog kreditnog rejtinga.

“Veliki broj republikanaca najavljuje da neće glasati za to da platimo račune koje je Kongres već odobrio. Takav fijasko naneo je udarac krhkom ekonomskom oporavku zemlje 2011. pa ne mozemo da dozvolimo da se to ponovi.”

Predstojeće stupanje na snagu Zakona o isplativoj zdrastvenoj zaštiti, nazvanog Obamaker, čini situaciju još složenijom. Tim zakonom obavezuju se svi Amerikanci stariji od 26 godina da kupe privatno zdrastveno osiguranje, a predviđa i skromnu novčanu kompenzaciju za najsiromašnije. Grupa republikanaca je već najavila da neće glasati za bilo koji budžetski predlog koji predvidja finansiranje Obamakera, dok je predsednik Obama saopštio da bez toga neće potpisati zakon o budžetu.
XS
SM
MD
LG