Linkovi

Konfuzija zbog nestalog aviona


Član posade Malezijskog kraljevskog vazduhoplovstva učestvuje u potrazi za nestalim avionom Malezija Erlajnz
Član posade Malezijskog kraljevskog vazduhoplovstva učestvuje u potrazi za nestalim avionom Malezija Erlajnz

Potraga za avionom Malezija Erlajnza na letu MH370 dodatno je proširena u četvrtak. Kineska državna televizija objavila je satelitske snimke, kako je rečeno, „sumnjivih plutajućih objekata“ u vodama severoistočno od obale Malezije.

Dok se potraga za nestalim avionom Malezija Erlajnza nastavlja već šesti dan, konfuzija i frustracija postaju sve primetnije. Pošto ima malo novih informacija o tome šta se desilo sa avionom i 239 putnika i članova posade, kineski zvaničnici su danas apelovali za veću medjunarodnu saradnju i koordinaciju.

Potraga za avionom Malezija Erlajnza na letu MH370 dodatno je proširena u četvrtak. Kineska državna televizija objavila je satelitske snimke, kako je rečeno, „sumnjivih plutajućih objekata“ u vodama severoistočno od obale Malezije. Verovalo se da su ti objekti možda delovi nestalog aviona, ali osmatrački avioni koji su preleteli to područje nisu našli nikakve dokaze koji bi to potvrdili. Na konferenciji za novinare posle važnog političkog sastanka prvo pitanje koje je postavljeno kineskom premijeru Li Kećiangu nije se odnosilo na ekonomiju ili reforme već na potragu za nestalim malezijskim avionom.

„Kineska vlada je zatražila od svih strana da pojačaju koordinaciju, da istraže uzrok, da lociraju nestali avion što je pre moguće i da na odgovarajući način postupaju u svim pitanjima koja su vezana za ovaj slučaj. Sve dok postoji i najmanji tračak nade mi nećemo prestati da tragamo za avionom.“

Članovi porodica putnika traže odgovore i razjašnjenje od zvaničnika od Pekinga do Kuala Lumpura i Indije. Mnogi su sve više uznemireni i skeptični u pogledu načina na koji Malezija vodi istragu pošto su vlasti u Kuala Lumpuru davale kontradiktorne informacije o tome u kom pravcu se nestali avion kretao pre nego što je prekinuta veza sa njim.

Muž indijske putnice u nestalom avionu, Čandrike Šarme kaže da strahuje da vlasti ne objavljuju sve informacije kojima raspolažu.

„Muči vas sumnja da se zna više nego što su objavili i čovek se pita čiji interesi se štite i kome ide u prilog ovo dugo čekanje, nešto što sve više izgleda nadrealno i pretvara se u farsu.“

Područje u kojem se traga za nestalim avionom prošireno je na 93 hiljade kvadratnih kilometara, sve do Istočnog kineskog mora i teritorijalnih voda Indije.
XS
SM
MD
LG