Linkovi

Merkel: Saradnja regiona na evropskom putu


Nemačka kancelarka Angela Merkel bila je domaćin konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, 28. avgusta 2014.
Nemačka kancelarka Angela Merkel bila je domaćin konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, 28. avgusta 2014.

U Berlinu je danas završena konferencija o zapadnom Balkanu, uz dogovor da se što prije riješe gorući problemi sa kojima se suočavaju države - na unutrašnjem i bilateralnom planu.

Na skupu u Berlinu iskazana je podrška i rješenost da se region podrži na putu ekonomskog oporavka i razvoja, te da se održi kontinuitet sastanaka sličnog formata.

Ideja organizatora Nemačke je da se, tačno stotinu godina nakon Prvog svetskog rata, u periodu od 2014. do 2018. reše osnovni, gorući problemi koji tište zemalje Zapadnog Balkana, da svaka za sebe reši svoje unutrašnje probleme i pokuša rešiti otvorena bilateralna pitanja. Da bi se to što pre završilo i krenulo u ekonomski razvoj, svake godine u sličnom formatu održavaće se slične konferencije.

Već je najavljeno da će domaćin sledeće konferencije biti Austrija, a EK najavljuje i obilatu pomoć koja bi do 2020. trebalo iznositi punih 12 milijardi evra.

"Nastojimo naći rješenje političkih problema izmedju Srbije i Kosova i u tome smo načinili nevjerovatan napredak. Želimo takodje da nadjemo mogućnost formiranja vlati poslije izbora u BiH - u ove dvije oblasti bismo želeli da ostvarimo značajan progres u narednom preiodu", istakla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Premijer Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, ističe:

"Najpre, to je naša želja da se formira viši stepen slobodne trgovine roba i usluga, da idemo ka carinskoj uniji u regionu CEFTA što nije jednostavno i neće biti brzo ostvareno, ali to je ideja za budućnost koju treba da razmatramo i što veći nivo jedinstvenog tržišta dostignemo, što veći nivo skraćivanja birokratskih procedura, čekanja na granici, je veoma dobra za svaku od naših zemalja."

Srpska strana želi što prije da riješi otvorena pitanja, prije svega ona sa Kosovom.

"Tako da Srbija bude konstruktivan partner, da će sigurno biti faktor koji će doprineti miru i stabilnosti čitavog regiona, i u tom smislu sa nestrpljenjem očekujemo nastavak dijaloga sa Prištinom. Takodje očekujemo da se u potpunosti implementira briselski sporazum, naročito deo koji se naš najviše tiče a to je formiranje zajednice srpskih opština", kaže ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Rezultate danasnjeg skupa ne treba očekivati već sutra, ali već tada bi trebalo da bude jasno - neophodna je nova, osvježena klima saradnje u regionu, ako se ozbiljno razmišlja o stbilnosti, ekonomskom napretku i evropskim integracijama.

XS
SM
MD
LG