Linkovi

KP Kine krivi SAD za Hong Kong


Hiljade demonstranata sinoć su ipunile ulice Hong Konga
Hiljade demonstranata sinoć su ipunile ulice Hong Konga

U komentaru na naslovnoj strani dnevnog lista koji kontroliše vladajuća stranka Kine navodi se da američki vladini zvaničnici, nevladine organizacije i mediji rade na tome da podstaknu "revoluciju" u poluatonomnoj kineskoj teritoriji...

Komunistička partija Kine ponovo je optužila SAD da stoje iza prodemokratskih protesta koji su u poslednje dve nedelje potpuno paralisali pojedine delove Hong Konga.

U komentaru na naslovnoj strani dnevnog lista koji kontroliše vladajuća stranka Kine navodi se da američki vladini zvaničnici, nevladine organizacije i mediji rade na tome da podstaknu "revoluciju" u poluatonomnoj kineskoj teritoriji.

SAD se u istom komentaru optužuju da se pretvaraju da brane demokratiju i ljdska prava, kada u stvari samo "brane svoje strateške interese i podrivaju vlade koje smatraju "neposlušnim".

Dnevnik, koji generalno prenosi mišljenje Komunističke partije Kine, pozvao se na "medijske izveštaje" da se Luisa Griv iz vašingtonske Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) sastala sa studentima demonstrantima pre nekoliko meseci.

To je po svemu sudeći do sada najdirektnija optužba Pekinga na račun SAD u vezi sa demonstracijama, čiji je cilj da se građanima Hong Konga na izborima 2017. dozvoli da izberu svog lidera na demokratski način.

SAD navode da bi volele da u Hong Kongu postoji univerzalno pravo glasa, ali američka adminsitracija još nije zvanično podržala pokret za građansku neposlušnost, koji kako izgleda ponovo uzima maha.

XS
SM
MD
LG