Linkovi

Komunikacija kroz digitalne ekrane u objektivu Vesne Pavlović


Vesna Pavlović u svom studiju u Univerzitetu Vanderbilt.
Vesna Pavlović u svom studiju u Univerzitetu Vanderbilt.

Epidemija koronavirusa joj je ograničila kretanje i pomerila planirane izložbe. S druge strane, vrsta komunikacije koja je obeležila protekle mesece – razgovori kroz digitalne ekrane - pružila je inspiraciju umetnici Vesni Pavlović, koja živi u Nešvilu, u državi Tenesi, i predaje fotografiju i digitalne medije na univerzitetu Vanderbilt.

Kada je epidemija stigla i do Nešvila, vreme društvene izolacije, virtuelne nastave i onlajn komunikacija za Vesnu Pavlović je bilo povod za nova razmišljanja o mestu i ulozi fotografije, i – novu izložbu. Pravu, planiranu za maj u galeriji Whitespace u Atlatni, i odloženu za sledeću godinu, privremeno je zamenila virtuelna izložba. Projekat je nazvala Claude Mirror, po konveksnom ogledalu s početka 19. veka koje su nekada koristili putnici i pejsažisti.

Digitalna komunikacija za vreme epidemije inspiracija za nove radove Vesne Pavlović
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00

"Inspiracija se dogodila kroz novu vrstu komunikacije - virtuelne komunikacije i novu vrstu vizuelne percepije - različite razgovore kroz digitalni skrin. Kroz razgovor sa studentima, porodicom, u poslovnim razgovorima, svi smo se prebacili na neku vrstu digitalne interakcije", priča za Glas Amerike Vesna Pavlović.

"Moj studio kod kuće je jedna zamračena soba sa kamerom i laptopom u kojem se nalazi softver Capture One, koji zapravo snima fotografiju. To je okidač – laptop je zapravo kreator fotografije. Kamera gleda u monitor, u tom monitoru vidimo osobu, osoba samu sebe gleda kroz neku vrstu ili telefona ili laptopa, potrebna je kamera i internet, i u tom smislu projekat, odnosno serija fotografija je kolaborativan - u smislu da sama osoba vidi sebe i pokušava da pronađe neki ambijent."

Vesna dodaje da se sa umetnicama ranije dogovori kako će izgledati pozadina i gde će snimiti fotografiju.

"Uvek imam neki vizuelni momenat koji me vodi ka toj odluci kako i gde, i onda se u nekom momentu zaista desi - neki put u jednoj sesiji, nekad iz drugog puta, dođemo do slike kojom smo zajedno zadovoljne."

Portret Maše Seničić (Foto: Vesna Pavlović)
Portret Maše Seničić (Foto: Vesna Pavlović)

Vesna Pavlović je na projektu sarađivala sa grupom svojih prijateljica, umetnica iz celog sveta koje su prihvatile da učestvuju u svojevrsnoj Zoom portretnoj sesiji. Na virtuelnoj izložbi, uz portret koji uradi, postavlja i rad umetnica koje je fotografisala.

"Tako da je to i promocija njihovog rada i našeg prijateljstva i razumevanja i komunikacije u ovim vremenima. Kroz ponekad nestabilnu interent vezu, mi zapravo posmatramo kako se fotografija ponaša i pokušavamo da malo isprovociramo klasični fotografski portret".

Vesna dodaje da je prošle nedelje fotografisala svoju bivšu studentkinju i asistentkinju i prijateljicu Andri Aleksandrov, koja živi u Atini.

Portret Andri Aleksandrov u okviru projekta "Claude Mirror"
Portret Andri Aleksandrov u okviru projekta "Claude Mirror"

"Upravo zbog priče o potrazi za pejsažima i turističkoj fotografiji rešili smo da taj portret bude ispred Partenona. Ta fotografija je nastala u estetici domaćeg filma ili turističke fotografije, gde svako turističko mesto postaje neka vrsta pozornice ispred koje stanemo da napravimo fotografiju. Imale smo posrednika, njenog prijatelja Aleksa, koji je kadrirao i snimao fotografiju. Izabrali smo Andri, ispred Partenona, u momentu dok zaklanja sunce, kako pozira u jednoj turističkoj situaciji, što je zanimljivo - jer danas niko ne putuje, to nije ni savetovano, tako da je ovo priča u kojoj različite geografije učestvuju u ovoj seriji."

U isto vreme, multimedijalni projekat MixTape, koji je Vesna Pavlovic napravila u saradnji sa Vladimirom Jerićem Vlidijem, sada je deo onlajn izložbe „Virusni autoporteti“ Moderne galerije u Ljubljani, na predlog beogradske kustostkinje Jelene Vesić.

"Vlidi i ja učestvujemo sa interaktivnim vebsajtom na kojem je Vlidi radio koji nosi sadržaj arhive 90-ih godina, moje dokumentarne fotografije iz tog vremena ali i fotografije muzičara koje sam ja snimala kao fotografkinja za časopis Ritam. Jelena Vesić je u našem projektu Mixtape prepoznala priču o virtuelnom podsećanju na neki momenat nade i zajedničkog protesta."

MixTape je, da podsetimo, audio kaseta na kojoj grupa nešvilskih muzičara izvodi obrade pesama rok I po bendova 90-ih. Projekat je bio predstavljen 2018. koncertom u Nešvilu, a 2019. izložbom “Preslušavanje” u Beogradu.

Vesna Pavlovic MixTape
Vesna Pavlovic MixTape

"Mixtape je takođe priča o analognoj tehnologiji, kao smo slušali muziku, kako smo birali muziku a isto tako, i priča o tom momentu, zaista bez cinizma, nekakve vere u bolju budućnost, te se na taj način menjala moja refleksija o učešću projekta Mixtape u okviru ovakve izložbe, a to je da se podsetimo momenata u kojima nam nije bilo lako ali smo videli put napred."

A sledećeg leta, Vesna Pavlović se kao dobitnica Smitsonijanove istraživačke stipendije vraća na mesec dana u Vašington, grad u kome je neko vreme živela, izlagala u Filips kolekciji a njeni radovi se mogu videti u muzeju Hiršhorn i Muzeju ženske umetnosti.

"Imam pristup arhivama koje su zaista fantastične i u mom slučaju će to biti arhiva američke umetnosti u kojoj ću se baviti radom američke muralistkinje Hildret Mejer, koja nije bila toliko priznata, a radila je širom sveta, i u Vašingtonu i Njujorku, putovala takođe širom sveta... Takođe je pisala i možda postoji nešto što mogu da otkrijem o njoj što možda nije poznato."

Budući da je američki turista jedna od tema njenih radova, u filmskom arhivu Smitsonijana, Vesna Pavlović će takođe istraživati kolekciju „Hal Linker“ – snimke sa putovanja američkih turista Hala i Hale Linker koji su obišli svet 60-ih i 70-ih i bili autori popularnih kratkih TV putopisa „Tri pasoša za avanturu“.

"U mom radu uvek postoji neki pogled unapred ali i pogled unazad i pitanje vizuelne percepcije. U istraživanjima u muzeju Jugoslavije i arhivama bivšeg predsednika to je bio pogled na lično učešće u jugoslovenskom socijalizmu. U fotografskoj slici uvek posmatram različite grupe u društvu. Ovde postoji turista - američka turistkinja i umetnica...

Uvek se bavim vizuelnom percepcijom i reprezentacijom određenih istorija i ideologija, reprezentacijom određenih istorija i ideologija, u vom slučaju vizuelnom percepcijom digitalnog skrina. Šta se događa sa fotografijom danas, kako je doživljavamo... Kako pričati o fotografiji koja je danas prisutna svuda, gde ona zaista pripada i kako je doživljavamo - to je tema koja povezuje sve serije kojima sam se do sada bavila", zaključuje umetnica.

XS
SM
MD
LG