Linkovi

Komplikacije u istrazi o prisluškivanju Trampa


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma, koji istražuje optužbe predsednika Trampa o prisluškivanju, kao i rusku ulogu u američkim predsedničkim izborima, sastao se iza zatvorenih vrata, dan pošto se predsedavajući odbora, republikanski kongresmen Devin Nunjes odlučio na neobičan korak - da jednostrano ode u Belu kuću i obavesti predsednika Trampa o podacima o prisluškivanju, koje je dobio u novim obaveštajnim izveštajima.

"To što sam pročitao me brine i trebalo bi da brine predsednika”, poručio je predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Devin Nunjes.

Kongresmen Devin Nunjes, najviši republikanac u Odboru za obaveštajna pitanja, koji je takođe bio član Trampovog tranzicionog tima, otkrio je da su američke obaveštajne službe prilikom prismotre stranih državljana - “nenamerno” ali legalno “prikupile” i podatke o komunikacijama članova Trampovog izbornog štaba, a možda i samog novoizabranog predsednika.

"Koliko sada znam, to deluje kao slučajno, uzgredno prikupljanje komunikacija, ne znamo tačno kako je to toga došlo i to pokušavamo da utvrdimo”, kaže Nunjes.

Kongresmen Nunjes ističe da prikupljeni podaci nemaju nikakve veze sa istragom ruskog uticaja na izbore 2016. Ili mogućih veza Moskve sa Trampovom kampanjom. Dva dana ranije, direktor FBI Džejms Komi otkrio je da biro sprovodi istragu veza Trampovog izbornog štaba sa Rusijom, i odbacio Trampovu tvrdnju, iznetu na Tviteru, da je bivši predsednik Obama naredio njegovo prisluškivanje.

Nemam informacije koje bi podržale te tvitove a vrlo pažljivo smo razmotrili sve unutar FBI-a”, rekao je direktor FBI-a Džejms Komi.

Nunjes kaže da je moguće da je Tramp bio u pravu. Predsednika su novinari pitali da li je zadovoljen I da li smatra da se pokazalo da je bio u pravu.

"Donekle je tako. Veoma mi je drago što su otkrili to što su otkrili", poručuje američki predsednik.

Predsednik je u intervjuu za magazin Tajm kazao da svedočenje direktora FBI-a da su njegove tvrdnje o prisluškivanju neosnovane nije ni malo promenilo njegovo mišljenje, koje je zasnovano na člancima koje je čitao, a intervju je završio rečima “Očigledno mi ne ide tako loše jer ja sam predsednik a vi niste”, što je po svemu sudeći bila poruka upućena svim njegovim kritičarima u medijima.

Kongresmen Nunjes je sa predsednikom I novinarima razgovarao o prikupljenom materijalu a da nije obavestio nijednog od 21 člana odbora, zbog čega se danas izvinio kolegama. Međutim, najviši demokrata u odboru smatra da je taj potez bacio senku na sposobnost odbora da sprovodi istragu.

"Predsedavajući mora da odluči da li predsedava nezavisnom istragom koja obuhvata i navode o mogućoj koordinaciji Trampovog izbornog štaba i Rusa, ili će da se ponaša kao saradnik Bele kuće”, smatra kongresmen Adam Šif.

Republikanski senator Džon Mekejn pridružio se pozivima demokrata da nezavisna komisija sprovede istragu ruskog mešanja u izbore 2016. Nunjes nije naveo kako je došao do obaveštajnih izveštaja, ali je rekao da očekuje dodatne izveštaje do kraja nedelje. Odbor za obaveštajna pitanja treba da održi novi pretres u ponedeljak.

Za to vreme, novu senku na Trampovu Belu kuću juče je bacio izveštaj agencije Asošijejted Pres - da je 2005. godine, Trampov bivši šef izbornog štaba Pol Manafort tajno sarađivao sa ruskim milijaderom Olegom Deripaskom na pokretanju ambiciozne političke strategije u interesu ruskog predsednika Putina. Manafort, koji je više puta poricao bilo kakve veze sa Rusijom, odgovorio je da njegov rad za ruskog milijardera nije uključivao zastupanje ruskih političkih interesa.

XS
SM
MD
LG