Linkovi

FBI istražuje mešanje Rusije, nema dokaze o prisluškivanju Trampa


Direktor FBI-aja Džejms Komi i direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Majk Rodžers u Kongresu
Direktor FBI-aja Džejms Komi i direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Majk Rodžers u Kongresu

Direktor Federalnog istražnog bira Džejms Komi rekao je u ponedeljak da nije video dokaze koji bi potvrdili navode predsednika Donalda Trampa da je bivši predsednik Barak Obama prisluškivao Trampovu kulu u Njujorku uoči predsedničkih izbora prošle godine.

"U vezi sa predsednikovim tvitovima o navodnom prisluškivanju koje je prethodna administracija naložila protiv njega - ja nemam informacije koje bi potkrepile te tvitove. Sekretarijat za pravosuđe me je zamolio da vam prenesem da je odgovor isti kada je reč o tom sekretarijatu i svim njegovim delovima: sekretarijat nema informacije koje bi potkrepile te tvrdnje.", naglasio je Komi koji je sa direktorom Agencije za nacionalnu bezbednost admiralom Majklom Rodžersom svedočio pred Odborom za obaveštajne poslove Predstavničkog doma.

Uprkos Komijevoj izjavi, portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je na konferenciji za novinare da Tramp neće povući tvrdnje o prisluškivanju. "Pretres je u toku. I dalje ima mnogo oblasti koje bi trebalo pokriti i informacija o kojima bi trebalo raspravljati", rekao je Spajser.

Direktor FBI potvrdio je da njegova agencija aktivno istražuje mešanje Rusije u američke predsedničke izbore, uključujući i moguću koordinaciju sa Trampovom kampanjom.

Direktor FBI Džejms Komi
Direktor FBI Džejms Komi

"Sekretarijat za pravosuđe me je ovlastio da potvrdim da Federalni istražni biro, u okviru svoje kontraobaveštajne misije, istražuje napore ruske vlade da se meša u predsedničke izbore 2016. godine", rekao je Komi u uvodnoj izjavi i naglasio da se istražuje i "priroda bilo kakvih veza pojedinaca povezanih sa Trampovim izbornim štabom i ruske vlade, te da li je bilo koordinacije između kampanje i ruskih akcija".

.Takođe je dodao: "Zato što je reč o otvorenoj, tekućoj istrazi koja je poverljiva, ne mogu da kažem više o onome što radimo i čije postupke istražujemo".

Komi je rekao i da je cilj Rusije bio da nanese štetu američkoj demokratiji i demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton, te da pomogne Trampu. On je naveo da se Moskva godinama protivila Trampovoj rivalki, bivšoj državnoj sekretarki SAD. "MIslim da je to bio prilično lak zaključak za obaveštajnu zajednicu. Putin je toliko mrzeo sekretarku Klinton da je samim tim bio naklonjen osobi koja se takmičila protiv osobe koju on toliko mrzi", izjavio je Komi na pretresu.

Predsednik Tramp je prethodno u ponedeljak sa podsmehom odbacio svaku ideju da je njegov izborni štab bio u dosluhu sa ruskim elementima da bi mu pomogao da pobedi u trci za Belu kuću, navodeći da je to izgovor koji su "izmislile" demokrate da bi opravdale što su izgubile izbore.

U nizu poruka na Tviteru, Tramp je rekao da su Džejms Klaper, direktor nacionalnih obaveštajnih službi za vreme bivšeg predsednika Baraka Obame i drugi zvaničnici "izjavili da nema dokaza" da se Tramp udružio sa Moskvom da bi pobedio na izborima. "Ta priča je lažna vest i svi to znaju!", objavio je Tramp.


Tramp, koji je predsednički položaj preuzeo pre dva meseca, kaže da su demokrate "izmislile i forsirale rusku priču kao izgovor što su vodile užasnu kampanju", dodajući da se verovalo da bivša državna sekretarka HIlari Klinton ima "veliku prednost" u američkom izbornom koledžu koji odlučuje izbore, pa je uprkos tome izgubila.

U današnjim tvitovima, Tramp nije pomenuo tvrdnju o prisluškivanju. Naveo je da "prava priča koju Kongres, FBI i svi ostali treba da istražuju je curenje poverljivih informacija." Tramp se često žali na curenje informacija koje su bacile senku na njegov rad na mestu predsednika, ali nije konkretno naveo koje ga otkriće brine.

Pretres u Predstavničkom domu pokazao je duboke podele između Republikanske i Demokratske stranke. Pitanja većinskih republikanaca uglavnom su bila koncentrisana na curenje poverljivih informacija i medijske izveštaje o pitanjima kao što su kontakti između bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina i ruskih zvaničnika. Demokrate su pokušale da naglase te veze i istovremeno obore Trampove tvrdnje o prisluškivanju.


Šef Nacionalne bezbednosne agencije, admiral Majkl Rodžers i direktor FBI Džejms Komi u ponedeljak svedoče pred kongresnim Odborom za obaveštajna pitanja
Šef Nacionalne bezbednosne agencije, admiral Majkl Rodžers i direktor FBI Džejms Komi u ponedeljak svedoče pred kongresnim Odborom za obaveštajna pitanja


Komi i Rodžers svedoče

Današnji svedoci na pretresu u Predstavničkom domu, direktor FBI-a Džejms Komi i šef Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) admiral Majkl Rodžers su osobe koje bi verovatno bile upućene u prisluškivanje Trampove kule u slučaju da je do njega došlo, a takođe su upoznati da podacima o nivou ruskog mešanja u američke izbore. Više od dve nedelje, Tramp je odbijao da odustane od svojih tvrdnji o prisluškivanju iako je niz zvaničnika, među kojima su Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan i najviši republikanski i demokratski zakonodavci u odborima za obaveštajna pitanja oba doma Kongresa izjavili da nema dokaza koji bi potkrepili predsenikovu tvrdnju da ga je Obama prisluškivao, koju je izneo u komentarima na Tviteru 4. marta.

U nedelju, republikanski kongresmen Devin Nunjes, predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, izjavio je za Foks Njuz da nove informacije koje je dobio od Sekretarijata za pravosuđe o mogućem prisluškivanju nisu promenile njegov zaključak. "Da li je bilo fizičkog prisluškivanja Trampove kule? Ne, nikada, i informacije koje smo dobili u petak nastavljaju da nas vode u tom smeru", izjavio je Nunjes.

XS
SM
MD
LG