Linkovi

Hiljade ljubitelja stripa u Kaliforniji


Stotine hiljada ljubitelja stripa svake godine poseti Komik-kon u San Dijegu u Kaliforniji
Stotine hiljada ljubitelja stripa svake godine poseti Komik-kon u San Dijegu u Kaliforniji

Najveće okupljanje ljubitelja stripa na svetu održava se u Kaliforniji. Organizatori godišnjeg Komik-kona medjutim ističu da taj sajam nije samo za ljubitelje stripova već da privlači i Holivud, TV mreže i autore video igara, koji svako na svoj način, doprinose sve većoj zainteresovanosti publike za kostimirane heroje i svet fantazije.

Svi vole kostimirane žurke, a kada je u pitanju najveća svetska konvencija stripa – neki jednostavno ne mogu da odole, a da se ne maskiraju.

"Volim stripove još od 14. godine tako da smo, naravno, počeli da posećujemo Komik-kon od malih nogu”, kaže Džon Graham.

Za ozbiljne fanove akcije ovaj sajam je najbliže što će ikada prići super herojima od krvi i mesa – ili onima koji ih glume.

"Svi žele da vide svog heroja iz stripa na platnu, kako leti i radi sve one stvari o kojima čitamo. To je fantastično”, priča Geri Sumabom.

Direktor marketinga Komik-kona, Dejvid Glenzer kaže da je ovaj, nekada običan dogadjaj prerastao u ozbiljnu stvar delom i zbog holivudske ljubavne afere sa akcionim herojima.

”Ovo je 41. godina kako se održava konvencija. Svaka godina je drugačija. Bilo da su to izdavači stripova ili proizvodjači igračaka – svako radi na novim projektima. Komik-kon je mesto na kojem možete prvi da vidite sve te projekte”, kaže Glenzer.

Komik-kon je prerastao u marketinški hit, koji posećuju zvezde kao što su Bred Pit i Andjelina Džoli. Ipak, stalni posetioci se žale da je sajam postao previše popularan.

”Mislim da je postao žrtva samog sebe. Sada je npr. postalo nemoguće prisustvovati nekim dogadjajima osim ako ne dodjete tamo satima pre početka”, nezadovoljan je Milan Čakroboti.

Drugi pak misle da okupljanje pop kulture na jednom mestu i nije tako loša ideja.

”To je odlično što je Komik-kon prerastao u dogadjaj pop kulture. To je pravo mesto. Nedavno sam čitao u 'Veniti Feru' da je Komik-kon novi Sandens, to je novi Kan”, mišljenja je Džej Džej Karvel.

U poslednjih nekoliko godina, filmovi kao što su Ajron men i Avatar mogu da zahvale Komik-konu za svoje ogromne zarade. Ove godine, broj filmova koji su premijerno prikazani tokom kongresa se duplirao. Ovim razvojem dogadjaja je možda najviše iznenadjen Sten Li, 87-ogodišnji koautor stripova o Spajdermenu i Ajron menu. Lija su presretali na svakom koraku.

”Osećam se kao rok zvezda. Jedina loša stvar u tome je što ne mogu da uživam u Komik-konu. Ne mogu slobodno da se krećem i razgledam izložbe”, kaže Sten Li, penzionisani predsednik kompanije "Marvel".

Ovogodišnji četvorodnevni Komik-kon u San Dijegu, koji se završio 25. jula, posetilo je preko 120 hiljada ljubitelja stripa.

XS
SM
MD
LG