Linkovi

Komi uzvraća udarac?


Bivši direktor FBI-a Džejms Komi na pretresu u Senatu 2016.
Bivši direktor FBI-a Džejms Komi na pretresu u Senatu 2016.

Napetost raste uoči svedočenja bivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komija pred članovima Senatskog odbora za obaveštajne delatnosti, planiranog za četvrtak. Čovek koji je nadzirao istragu o eventualnom ruskom uticaju na američke predsedničke izbore, svedočiće o razgovorima sa predsednikom Donaldom Trampom posle kojih je, prošlog meseca, neočekivano dobio otkaz.

To bi moglo da bude jedno od onih eksplozivnih svedočenja koja privlače ogromnu pažnju, a kakva nisu viđena godinama na Kapitol Hilu. Džejms Komi ima puni uvid u istragu o ruskom mešanju.

Vodi se istraga o tome da li je neko iz Trampovog izbornog štaba imao bilo kakve veze i prirodu tih veza, sa predstavnicima ruske vlade.

Komi lično može da potvrdi da li je bilo eventualnih pokušajiha Bele kuće da to osujete, a ta se sumnja produbila pošto ga je predsednik Tramp otpustio sa položaja direktora FBI-a .

“Zato što posao ne radi dobro. Vrlo jednostavno, nije dobro radio posao”. tada je obrazložio Tramp.

Sledi iznenađujući komentar o Komiju.

Imali smo lepu večeru i tada mi je rekao, vi niste pod istragom, što sam ja ionako znao.

Zatim, Tramp putem Tvitera kao da preti Komiju, aludirajući da ima snimak njihovog razgovora. Tokom susreta sa ruskim diplomatama, Tramp je više puta Komija okarakterisao kao “ludaka.”

Pitanje je sada, da li će posle više nedelja ćutanja Komi u četvrtak uzvratiti na napad? I da li će dati na uvid sve beleške koje je vodio posle razgovora sa Trampom, uključujući i to, da li je od njega traženo da FBI prekine istragu bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina? Kao direktor FBI-a Komi je bio izuzetno oprezan u davanju izjava za javnost.

Da li je Bela kuća saradjivala u istrazi mogućih veza Trampovih saradnika sa Rusima i ruskog uticaja?”, pitao je demokraski senator Ričard Blumental.

U istrazi? To nije nešto što ću da komentarišem", odgovorio je Komi.

Sada, u svojstvu građanina, Komi može da govori otvorenije. Zakonodavci od njega traže da odgovori o čemu je razgovarao sa predsednikom i da pruži na uvid svoje beleške.

Želimo da čujemo direktno od gospodina Komija, lično od njega… šta ima da kaže… jer ogromna je razlika kad stvarno saznamo o čemu se razgovaralo u februaru na sastanku Komija i predsednika”, poručila je Suzan Kolins, republikanska senatorka.

Pokažite nam Komijeve beleške, neka svedoči pred članovima Kongresa.”, zatražio je republikanski senator Marko Rubio.

Bela kuća ne daje indikacije da će tražiti da se spreči Komijevo svedočenje.

“Još uvek se nisam konsultovao sa pravnim savetnicima i ne znam šta će biti njihov odgovor”, rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Veoma retko rasprave sa Kapitol Hila odjekuju izvan zidova Kongresa Komijevo svedočenje biće izuzetak.

XS
SM
MD
LG