Linkovi

Kako je koka-kola postala deo kulture u SAD?


Kada se se spomene gazirano piće prvo što padne na pamet većini ljudi je Koka-kola. Koka kola ili kouk je pored reči okej i najprepoznatljivija reč u svetu. U Sjedinjenim Državama koka-kola je više od napitka. Ona je deo američke kulture.Glas Amerike posetio je centralu koka-kole u Atlanti u pokušaju da nađu odgovor na to kako je ovo piće uspelo zauzme tako visoko mesto u životima Amerikanaca.

Prvi osvežavajući napitak konzumiran u svemiru i na Severnom polu i jedno od najpoznatijih osvežavajućih pića na svetu je koka-kola. Svakog dana, širom planete servira se više od milijardu i 900 miliona koka-kola. Međutim, kada je 1886. farmaceut Džon Pemberton izumeo recept za prvu koka-kolu nije mogao ni da pretpostavi da će jednoga dana to postati svetski poznati napitak.

“Prve godine servirano je samo 9 pića dnevno. Džon Pemberton je najverovatnije bio jedini vlasnik koka kole koji je bio na gubitku jer je prve godine uložio 50 dolara, a zaradio samo 36", kaže Ted Rajan iz kompanije "Koka-kola"

130 godina kasnije, Koka-kola je jedan od najvećih svetskih proizvođača osvežavajućih napitaka, a ima i svoj muzej nazvan “Svet koka-kole” koji je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Atlanti.

U muzeju posetioci mogu da saznaju o istoriji kompanije, degustiraju različite ukuse kole koja se proizvodi širom sveta i slikaju sa poznatom maskotom, polarnim medvedom. U muzeju se nalazi i dobro čuvana tajna - formula specifičnog ukusa koka kole, ukusa koji svaki posetilac doživljava na svoj način.

“Ukus kole podseća na bejzbol utakmice na koje vas je vodio deda, podseća vas na prvi romantični sastanak uz pržene krompiriće, ukus koka kole evocira lepe uspomene”, navodi Rajan.

Prodaja gaziranih pića je proteklih par godina u padu jer se više vodi računa o zdravlju. Pa ipak, koka-kola je već jako dugo sastavni deo američkog načina života.

“Svaki put kada pravite roštilj ili imate neko okupljanje obavezno kupite pakovanje koka-kole. Naravno kupuju se i druga pića ali koka kola je obavezna”, podseća posetilac muzeka Havijer Levi.

Hot dogs, pomfrit i kola su simbol američke brze hrane, a takođe i najtraženiji obrok u restoranu Ben’s Chili Bowl.

“Mi to zovemo ‘prijatnom hranom’, jer se posle nje osećate dobro. Koka-kola ima dugu istoriju. Nekada je prodavana u lepim, staklenim flašama kojih se sećam iz detinjstva i Koka-kola odlično ide uz američku hranu”, kaže vlasnik restorana Kamal Ben Ali.

Restoran Ben’s Chili Bowl koji je otvoren 1958. je jedan od znamenitosti američke prestonice Vašingtona. Gosti restorana bile su mnoge poznate ličnosti poput predsednika Obame i košarkaša Alena Ajversona.

XS
SM
MD
LG