Linkovi

Kocka - od prirodnog gasa do struje


Kocka firme "Redoks Pauer Sistems"

Emisija ugljen-dioksida iz kocke je 50 odsto manja nego iz sličnih generatora na benzin. Osim toga, ova sprava je lakša, ne pravi buku i znatno je jednostavnija za održavanje.

Uprkos brojnim i glasnim kampanjama za korišćenje obnovljive energije, svet se i dalje kreće na fosilna goriva. Većina naučnika predviđa da će tako ostati još najmanje nekoliko decenija. U međuvremenu, cilj je pronaći nove načine za dobijanje više energije iz fosilnih goriva, a da se u isto vreme smanji emisija štetnih gasova, koji doprinose klimatskim promenama.

Električni generatori u kojima su motori na unutrašnje sagorevanje još imaju brojne primene – kako u civilne, tako i u vojne svrhe. Međutim oni su bučni, izazivaju vibracije i zagađuju vazduh.

U skorijoj budućnosti, oni bi lako i jeftino mogli da budu zamenjeni tihim elektrohemijskim generatorima na prirodni gas.

“The Cube”, odnosno kocka, koju je napravila firme Redox, jeste generator od 25 kilovata, koji od prirodnog gasa pravi struju, praktično bez pokretnih delova.

“Kada vazduh prođe kroz katode gorivnih ćelija, on se redukuje na jon kiseonika koji putuje kroz membrane do druge strane, gde protiče prirodni gas. Kada dođe do reakcije, gorivo oksidira, i pri tome se oslobađaju elektroni, koji to gorivo pretvaraju u struju”, kaže Brajan Blekburn, generalni direktor “Redoksa”.

Emisija ugljen-dioksida iz kocke je 50 odsto manja nego iz sličnih generatora na benzin. Osim toga, ova sprava je lakša, ne pravi buku i znatno je jednostavnija za održavanje.

“Dizajnirana je da radi bez prestanka, ali mreža prirodnog gasa je pouzdanija nego električna mreža. Dakle ako nestane struje prirodni gas bi i dalje trebalo da bude prisutan, što znači da će nastaviti da radi”.

Ovaj agregat može da napaja osnovne infrastrukture kao što su telekomunikacioni tornjevi, kao i poslovne i stambene zgrade. Pojedinačne kocke mogu da se umreže ukoliko postoji veća potreba za električnom energijom.

Razvoj ove kocke podržava američki Sekretarijat za energetiku. Trebalo bi da se pojavi na tržištu do 2018. po ceni od oko 2 hiljade dolara po kilovatu.

XS
SM
MD
LG