Linkovi

Snage koje podržava Amerika sve bliže Raki


Kurdski borac, pripadnik Jedinica narodne zaštite (YPG) puca iz puške na militante Islamske države dok pretrčava ulicu u Raki, Sirija, 3. juli 2017. (REUTERS/Goran Tomasevic)

Snage koje imaju podršku SAD stigle su do zidina Starog grada u Raki, Siriji, napredujući u ofanzivi koja traje već mesec dana sa ciljem potiskivanja Islamske države iz grada koji je faktiči glavni grad te grupe.

U saopštenju koalicije oju predvode SAD u ponedeljak kaže se da su Sirijske demoratske snage nadvladale "snažan otpor ISIS-a" i da su koalicioni avioni izveli vazdušne napade kako bi otvorile dve rupe od po 25 metara u Rafika zidu, podalje od mesta na kojima su militanti postavili mine i automobile-bombe.

"Za razliku od ISIS-a koji je namerno uništio ostatke Palmire i Al-Nuri džamije i koji koristi objekte poput Rafika zida, bolnica, škola i džamija da bi u njima čuvao oružje ili sa njih otvarao vatru, koalicione snage su uložile velike napore da zaštite civile i sačuvaju te objekte za generacije koje dolaze", rekao je pukovnik Rajan Dilon, portparol Koalicije.

Borci Islamske države uništili su Al-Nuri džamiju prošlog meseca kada su se iračke snage, koje takođe podržava Koalicija, približile tokom njihove ofanzive koja je za cilj imala preuzimanje kontrole nad preostalim delovima grada Mosula.

Drevni sirijski grad Palmira razrušili su borci grupe Islamska država 2015. godine, uništivši njegove drevne spomenike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG