Linkovi

Ko u Americi najviše odbija da se vakciniše?


Protest antivaksera ispred Medison skver gardena u Njujorku
Protest antivaksera ispred Medison skver gardena u Njujorku

Amerikanci koji u najvećem procentu kažu da ne žele da se vakcinišu protiv Kovida su belci i republikanci, pokazuje istraživanje američke Kajzer fondacije. Oni koji žele da sačekaju i vide kakvi su efekti vakcine, u najvećem broju su pripadnici latino i afroameričke populacije.

Predsednik Džo Bajden zacrtao je da do 4. jula najmanje 70 odsto Amerikanaca primi barem jednu dozu vakcine, ali to se neće desiti.

Trećina Amerikanaca do sada nije imunizovana protiv Kovida 19, što se uglavnom poklapa sa pripadnošću određenoj rasi ili političkoj opciji.

Samo 14 odsto Amerikanaca kaže da se definitivno neće vakcinisati. Među njima je 69 odsto belaca, 7 odsto crnaca, 12 odsto pripadnika latino populacije. Oko 58 ispitanih se izjašnjavaju kao republikanci, 18 odsto kao demokrate.

"Od početka pandemije smo videli političke podele u stavu prema Kovidu. Na primer, uverenje da mediji preteruju kada je reč o koronavirusu - što je često govorio bivši predsednik Donald Tramp - sa tim se više slažu republikanci nego demokrate. A ljudi koji misle da je pandemija veštački naduvana, neće da se vakcinišu", kaže Liz Hamel, direktorka odeljenja za istraživanja javnog menjnja Kajzer fondacije.

Oko 10 odsto ispitanika je reklo da će "sačekati i videti da li će se vakcinsati", a među njima je najviše Hispanaca (22 odsto) i Afroamerikanaca (18 odsto).

Ipak, kako vreme prolazi, broj onih koji čekaju da se vakcinišu opada.

Koji su razlozi za odbijanje vakcine?

Na prvom mestu je sumnja u bezbednost vakcine i nuspojave.

Sve vakcine protiv Kovida su trenutno odobrene za hitnu upotrebu od strane Uprave za hranu i lekove (FDA), a hitno odobrenje znači da ne moraju da ispunjavaju tako stroge bezbednosne standarde kao u slučaju trajnog odobrenja.

Ipak, zvaničnici rade na jačanju poverenja stanovništva u vakcine, a neke države nude i podsticaje - od besplatnog piva do milion dolara na lutriji.

Oko 3 odsto ispitanika kaže da bi se vakcinisalo, ali nema vakcina. Takođe, oni koji rade za minimalac kažu da su zabrinuti jer ne znaju da li mogu da dobiju slobodan dan da se vakcinišu i da li će imati nuspojave.

U Kajzer fondaciji kažu da bi poslodavci takođe trebalo da motivišu zaposlene da se vakcinišu i da bi to podstaklo neodlučne.

XS
SM
MD
LG