Linkovi

Otkriveno ko snabdeva Afriku municijom


Inspektori za oružje otkrili da misteriozna municija koja se koristi u nekim od najžešćih sukoba u Africi dolazi iz Irana.

Neobeležena municija već godinama kruži nekim od najkrvavijih afričkih konfliktnih zona – Sudanom, Demokratskom Republikom Kongo i Obalom Slonovače. Posle šestogodišnje istrage, inspektori za oružje kažu da su otkrili gde se ta municija proizvodi – u Iranu.

Inspektori za oružje su napravili prodor 2010: u Apapa Varfu u Lagosu u Nigeriji, pripadnici snaga bezbednosti su presreli konvoj od 13 kontejnera sa više od 240 metričkih tona municije. Utovarna dokumentacija je kasnije pokazala da su kontejneri poslati iz Irana, sa oznakom "građevinski materijal". Meci su bili isti kao oni koji su već primećeni širom Afrike, najpre u Keniji 2006. U opticaju su bile tri vrste malokalibarske municije. Inspektor Džems Bivan međutim kaže da za razliku od tipične municije, ovi meci nisu imali oznaku.

"Proizvođač obično na čaure stavlja svoju proizvođačku šifru – koja identifikuje proizvođača i zemlju u kojoj je municija proizvedena. To nije bio slučaj sa ovom municijom: označeni su samo kalibar i godina proizvodnje.“

Kao i meci, ambalaža je obično identična – uključujući drvene sanduke i zelene plastične "borbene vreće" u kojima je municija. Bivan kaže da je dokumentacija sugerisala da su vladine snage koristile tu municiju u Sudanu, ali i u Gvineji, Obali Slonovače i Keniji.

"Njihove snage su tada koristile tu municiju. A onda, u nekom kasnijem trenutku, municija je prebacivana dalje – bilo odmetničkim organizacijama u okolnim zemljama ili pobunjeničkim snagama – i to je bila uobičajena matrica.“

Odmetničke organizacije koriste municiju, kaže Bivan, u zonama glavnih sukoba, uključujući i Demokratsku Republiku Kongo, u kojim su milioni poginuli tokom više od dve decenije krvoprolića.

Teheran nije reagovao na izveštaj, a istražitelji jasno kažu da ne znaju ko je u Iranu odgovoran za transfer municije.

Uskoro treba da stupi na snagu Sporazum Ujedinjenih nacija o trgovini oružjem, koji će omogućiti nadzor međunarodne prodaje oružja. Međunarodna humanitarna agencija "Oksfam" traži da sporazumom bude obuhvaćena i municija – suprotno željama brojnih zemalja, uključujući i Sjedinjene Države. "Oksfam" kaže da se svake godine proizvede 12 milijardi metaka, u vrednosti od preko četiri milijarde dolara.

"Glavni faktor u smanjivanju broja civilnih žrtava posebno i u smirivanju sukoba, jeste presecanje snabdevanja municijom. A municija se mnogo prodaje na sivom i ilegalnom tržištu da bi se ti sukobi nastavili", kaže Martin Bučer, savetnik za oružje u "Oksfamu".

Međunarodne snage se u ovom trenutku bore sa islamskim ekstremistima u Maliju. U obližnjem Nigeru, poznato je da islamisti koriste iransku municiju, a inspektor Bivan kaže da njegov tim uskoro kreće u Mali da proveri da li je ista vrsta municije stigla u još jednu konfliktnu zonu u Africi.
XS
SM
MD
LG