Linkovi

Misterija u vezi sa Renoarom


"Pejsaž sa obale Sene" pod lupom
"Pejsaž sa obale Sene" pod lupom

Kako je slika ukradena iz muzeja u Baltimoru pre više od šest decenija kupljena na "buvljaku" u zapadnoj Virdžiniji za sedam dolara?

Uprava muzeja i policija u Baltimoru, gradu udaljenom svega 50-tak kilometara od američke prestonice Vašingtona, pokušavaju da rasvetle misteriju kako je slika Pjera Ogista Renoara, ukradena iz muzeja pre više od 60 godina, na kraju završila u kutiji na buvljaku, koa je pre dve godine prodata za 7 dolara.

Žena koja je kupila kutiju na buvljaku u američkoj saveznoj državi Zapadna Virdžinija planirala je da proda delo pod nazivom "Pejsaž sa obale Sene" na današnjoj aukciji, ali je ona otkazana.

Žena je posle dve godine čuvanja slike, odlučila da je odnese u aukcijsku kuću koja bi utvrdila njenu vrednost, a ta kuća je očekivala da će dobiti bar oko 75 hiljada dolara.

"Vašington Post" navodi da je Baltimorski muzej umetnosti još 1937. pozajmio sliku od darodavca Sejdi Mej, a slika je ukradena iz muzeja 1951, posle čega je osiguravajuća kompanija platila odštetu muzeju u iznosu od 2.500 dolara.

Sada, pored toga što treba da utvrde gde je Renoar bio skriven čitavih šest decenija, vlasti moraju da ustanove ko je pravi vlasnik slike - porodica Mej, muzej u Baltimoru, origuravajuća kompanija ili žena koja je sliku kupila zajedno sa ostalim stvarima u kutiji koju je platila 7 dolara.
XS
SM
MD
LG