Linkovi

Klinton sve bliže nominaciji


Demokratska predsednička pretendetkinja Hilari Klinton pravi selfi posle govora na Univerzitetu Transilvanija u Kentakiju, 16. maj 2016.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton od juče je još korak bliže osvajanju demokratske predsedničke nominacije iako je minimalnom većinom pobedila na primarnim izborima u Kentakiju, a izgubila na izborima u Oregonu. Medjutim, sa osvajanjem novih delegatskih glasova, ona ima gotovo nedostižnu prednost u odnosu na svog rivala Bernija Sandersa, koji ipak obećava pristalicama da će ostati u trci do demokratske konvencije.

Na osnovu većine prebrojanih glasova u državi Kentaki, Hilari Klinton je pobedila senatora iz Vermonta Bernija Sandersa za samo oko 2.000 glasova. Izborni zvaničnici još nisu proglasili pobednika ali je izborni štab Hilari Klinton proglasio pobedu.

Medjutim, obraćajući se svojim pristalicama na još jednom velikom mitingu u Kaliforniji, Berni Sanders je rezultate takodje doživeo kao svoju pobedu.

"Želim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim gradjanima Kentakija. Na zatvorenim primarnim izborima, a ja nisam oduševljen tim konceptom gde nezavisnim biračima nije dozvoljeno da glasaju, tamo gde je senatorka Klinton porazila Baraka Obamu za 250.000 glasova 2008. Izgleda da ćemo završiti sa oko polovinom delegata iz Kentakija", rekao je Sanders.

Krajnji rezultat nije toliko značajan budući da demokrate dodeljuju delegate proporcionalno glasovima, pa će dvoje kandidata na kraju pripasti gotovo jednak broj delegata iz Kentakija.

Sanders je odneo pobedu u drugoj jučerašnjoj trci – primarnim izborima u Oregonu.

U narednom periodu, Sanders bi morao da osvoji oko 85% preostalih delegata kako bi mogao da nadmaši Klinton i dodje do nominacije. Do sada je pobedio samo u jednoj državi sa tako velikom prednošću a to je bio njegov Vermont.

Sledeći primarni izbori za demokrate su 4. juna na Devičanskim ostrvima i 5. juna u Portoriku, ali izbori na tim teritorijama ne donose dovoljno delegata da bi Klinton osvojila nominaciju. Medjutim, očekuje se da će dostići željenu cifru 7. juna, kada se glasa u šest država.

Demokratski nacionalni komitet je zabrinut zbog predstojeće stranačke konvencije u Filadelfiji, i strahuje da bi mogli da se ponove gnevni protesti Sandersovih pristalica sa državne konvencije Demokrata u Nevadi, kada su “letele stolice” a upućene su i pretnje smrću predsednici stranke u toj državi.

Sanders je u svom saopštenju osudio nasilje ali je i kritikovao, kako je rekao, “korumpirani sistem unutar Demokratske stranke u Nevadi”.

Stranački lideri smatraju da senator iz Vermonta nije “dovoljno energično” osudio ponašanje svojih pristalica.

XS
SM
MD
LG