Linkovi

Izveštaj: Prosečna primanja će se smanjiti 19% zbog klimatskih promena


Građevinski radnik pije hladno piće tokom vrelog talasa u Skotsdejlu u Arizoni, 28. jula 2023. Temperature su bile više od 43 Celzijusa.
Građevinski radnik pije hladno piće tokom vrelog talasa u Skotsdejlu u Arizoni, 28. jula 2023. Temperature su bile više od 43 Celzijusa.

Prosečni prihodi ljudi širom sveta smanjiće se za jednu petinu zbog klimatskih promena do sredine ovog veka, upozorava se u novom izveštaju nemačkog Instituta Potsdam za istraživanje uticaja klime, objavljenom u žurnalu “Priroda” (Nature).

Dok su mnogi delovi sveta izloženi ekstremnim vremenskim prilikama, novo istraživanje upozorava da će uticaj klimatskih promena do 2050. godine svet koštati - 38 biliona dolara.

To znači smanjenje prosečnih primanja na svetu od oko 19 procenata. Ti gubici su sada neminovni, kaže koautor izveštaja Maksimilijan Koc.

Naši zaključci su da je u narednih 25 do 30 godina uticaj na ekonomiju konzistentan, u različitim scenarijima emisije štetnih gasova, bez ozbira da li unesemo podatke za svet visoke ili niske emisije.”

Pokazalo se da klimatske promene – a posebno visoke temperature – utiču na produktivnost radnika, dodaje Koc.

Prosečni prihodi na svetu smanjiće se 19% zbog klimatskih promena do 2050.
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

“A to se onda ogleda u različitim industrijama – iako je taj uticaj posebno veliki na radnike koji rade na otvorenom, dakle u kontekstu proizvodnih sektora. Takođe znamo da je uticaj visokih temperatura na produktivnost u poljoprivredi - veoma veliki”.

U istraživanju se razmatraju klimatski i ekonomski podaci iz poslednjih 40 godina, iz više od 1.600 regiona širom sveta – koji se koriste za procenu budućeg uticaja. Oni najmanje odgovorni za globalnu emisiju gasova verovatno će biti najviše pogođeni.

“Regioni globalnog juga su najranjiviji i na njih će najjače uticati buduće klimatske promene. Jednostavan razlog za to je što su ti regioni već sada topliji od drugih", ukazuje nemački stručnjak.

U izveštaju se zaključuje da bi rešavanje I sprečavanje klimatskih promena bilo znatno jeftinije od otklanjanja ekonomske štete. Troškovi smanjenja emisije štetnih gasova u atmosferu su samo šestina od 38 biliona dolara što će biti cena klimatskih promena do 2050.

XS
SM
MD
LG