Linkovi

"Planeta protiv plastike" - tema Dana Zemlje 2024.


Plastične flaše i omotači od hrane na obali jezera Marin na severozapadu Engleske, 22. aprilla 2024.
Plastične flaše i omotači od hrane na obali jezera Marin na severozapadu Engleske, 22. aprilla 2024.

Danas je Dan planete Zemlje. Više od 50 godina, to je dan kada se skreće posebna pažnja na probleme zagađenja, i napore koji se ulažu u očuvanje prirodnih resursa, čistog vazduha i vode. Tema ovogodišnjeg Dana Zemlje je - Planeta protiv plastike, a inicijativa je da se globalna proizvodnja plastike smanji za 60 procenata do 2040.

Dan Zemlje je uspostavljen u aprilu 1970. na inicijativu američkog senatora Gejlorda Nelsona, koji je želeo da se održi serija predavanja širom zemlje, nalik na ono koji su održavani na brojnim univerzitetskim kampusima izražavajući protivljenje Vijetnamskom ratu.

Nelsonov rad se dogodio u vreme pojačane svesti o životnoj sredini, kojoj su doprineli radovi iz 1960-ih kao što je knjiga Rejčel Karson "Tiho proleće".

Zahvaljujući uspehu prvog Dana planete Zemlje usvojena su dva istorijska američka ekološka zakona - Zakon o čistom vazduhu, i Zakon o čistoj vodi.

Ujedinjene nacije su 2009. proglasile Međunarodni dan majke Zemlje, koji se održava istog dana. U rezoluciji kojom se uspostavlja obeležavanje tog dana navodi se da je "u cilju da se postigne pravedna ravnoteža između ekonomskih, socijalnih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih generacija, neophodno da se promoviše harmonija sa prirodom i Zemljom."

U okviru obeležavanja Dana Zemlje organizuju se akcije kao što je dobrovoljno čišćenje parkova.

Američki predsednik Džo Bajden naveo je u proklamaciji da "rad na osiguravanje zelenije, održive planete" nikada nije bio hitniji, opisujući klimatske promene kao "egzistencijalnu krizu našeg vremena".

“Krčenje šuma, gubitak prirode, toksične hemikalije i zagađenje od plastike počeli su da prete našem vazduhu, kopnu i vodi, ugrožavajući naše zdravlje, druge vrste i ekosisteme", poručio je Bajden. "Naše akcije su važne i zajedno možemo da zaštitimo planetu i našu budućnost".

Neke informacije u ovom tekstu su preuzete od agencije Asošijeted pres

XS
SM
MD
LG