Linkovi

Novi način spuštanja na Mars


Marsovski rover "Curiosity"
Marsovski rover "Curiosity"

Marsovski rover Kjuriositi spreman za put na Mars, na koji će se spustiti na način koji ranije nije korišćen i koji neki nazivaju ludošću.

Marsovski rover nazvan Kjuriositi – na engleskom „radoznalost“ – spustiće se na crvenu planetu 6. avgusta. Na nedavno održanoj konferenciji za medije stručnjaci NASA-e objasnili su uz pomoć animiranog filma kako će se to spuštanje odvijati.

Inženjeri NASA-e kažu da će kritičan momenat misije započeti ulaskom u razređenu marsovsku atmosferu jer će se kapsula sa roverom Kjuriositi kretati brzinom dvostruko većom od brzine zvuka. Za usporavanje koristiće se takozvani nadzvučni padobran, nešto veći od onih kakvi su uspešno korišćeni u ranijim misijama.

Na oko 8 kilometara od površine brzina će pasti ispod jednog maha. Letelica će se osloboditi termičkog štita i njen radar će početi da skenira površinu planete tragajući za mestom za spuštanje. Kada bude stigla do visine od oko 2 kilometra deo sa roverom i nosačem opremljenim sa osam mlaznih motora za usporavanje odvojiće se od spoljnog omotača. Motori će se aktivirati još više usporavajući pad. Na visini od 100 do 150 metara brzina će već biti dovoljno mala za meko spuštanje rovera pomoću kablova. Ovakav način spuštanja ranije nije korišćen i neki su ga kritikovali kao ludost. Ali šef istraživačkog programa NASA-e, Dag Mekjuiston, kaže da nije.

"Da li je to ludost? Ne baš mnogo. Kada je shvatite to nije luda ideja jer funkcioniše. Da li je rizično? Spuštanje na Mars je uvek rizično. Postoje stotine pojedinačnih događaja – od odvajanja od letelice, preko otvaranja padobrana, do odbacivanja termičkog štita… U svakome od njih može da bude problema. Za sedam minuta moramo da usporimo od 20 hiljada kilometara na sat do nule. To je rizično već samo po sebi“, kaže Mekjuiston.

Kada Kjuriositi bude dodirnuo tlo kablovi će se otkačiti a nosač sa motorima za usporavanje odleteće i blago pasti na oko pola kilometra dalje jer motori neće biti sasvim istrošeni.

Naučnici ipak upozoravaju da uvek može da se desi nešto nepredviđeno i da je čitav ovaj poduhvat jedan od najvećih izazova za NASA-u.

"Sve je to nepoznanica jer je to Mars. Mars vas iznenađuje peščanim olujama, promenama gustine atmosfere, vetrom. Veoma je jedinstven i pun izazova. Ekipe su fantastično dobro odradile sve vrste testova“, kaže Mekjuiston.

Ako sve bude teklo po planu, u rano jutro, 6. avgusta Kjuriositi će se naći na Marsu spreman za dvogodišnja obimna istraživanja. Prvi put jedna pokretna laboratorija tragaće na dnu kratera Gejl za odgovorom na pitanje da li je Mars ikada bio planeta pogodna za život mikroorganizama.
XS
SM
MD
LG