Linkovi

Kiparski parlament odbacio porez na depozite


Protesti ispred kiparskog parlamenta zbog predloga o uvodjenju poreza za štediše.
Protesti ispred kiparskog parlamenta zbog predloga o uvodjenju poreza za štediše.

Kiparski parlament je odbacio kontroverzni predlog međunarodnih kreditora kojim bi se uveo porez štedišama kako bi zemlja dobila kredit od evropskih partnera.

Kiparski parlament odbacio je kontroverzni predlog međunarodnih kreditora kojim bi se uveo porez štedišama kako bi zemlja dobila kredit od evropskih partnera i Međunarodnog monetarnog fonda.

Paket pomoći u iznosu od 13 milijardi dolara odbačen je sa 36 glasova protiv, 19 uzdržanih i nijednim za. Jedan poslanik je bio odsutan.

Uslov za dobijanje paketa pomoći, koje su postavili Međunarodni monetarni fond, evropska Centralna banka i evropskih partnera jeste da Kipar uvede jednokratni porez na depozite u bankama, od kojih bi gotovo 10 odsto bili računi sa iznosima iznad 130 hiljada dolara.

S obzirom na ishod glasanja, Kipar sada mora da pronađe alternativni plan za prikupljanja novca, jer će se banke naći pred kolapsom, zemlja bi pala pod stečaj i morala da istupi iz eurozone.

Vlada Kipra planirala je da veći deo paketa pomoći uloži u problematične banke opterećene gubicima usled davanja loših kredita.

Nekoliko stotina demonstranata ispred zgrade parlamenta pozdravilo je ovu odluku, a kada su čuli da nacrt zakona nije prošao glasanje, zapevali su nacionalnu himnu.
XS
SM
MD
LG