Linkovi

Kineski obaveštajac izručen SAD zbog ekonomske špijunaže


Belgija je izručila operativca kineskog Ministarstva za državnu bezbednost Sjedinjenim Državama, koje su ga optužile za ekonomsku špijunažu i pokušaj krađe poslovnih tajni nekoliko američkih aeronautičkih kompanija, saopštio je u sredu američki Sekretarijat za pravosuđe.

Kineski obaveštajni zvaničnik Janđun Šu, zamenik direktora regonalne kancelarije u kineskom ministarstvu, priveden je u Belgiji u aprilu, a Sjedinjenim Državama je izručen u utorak, navodi se su saopštenju sekretarijata.

"U optužnici se navodi da je oficir kineske obaveštajne službe pokušao da ukrade trgovinske tajne i druge osetljive informacije od američke kompanije koja je vodeća u aeronautici", saopštio je pomoćnik sekretara za pravosuđe Džon Demers.

Demers je dodao da nije reč o izolovanom incidentu, već o "delu ukupne ekonomske politike razvoja Kine na račun Amerike. "Ne možemo da tolerišemo da jedna zemlja krade plodove našeg rada", istakao je američki zvaničnik.

U optužnici ce navodi da je, od početka decembra 2013. godine do hapšenja, Šu ciljao kompanije u Sjedinjenim Državama i u inostranstvu, koje su prepoznati lideri u avijaciji.

Među njima je i GE Avijacija, ogranak kompanije Dženeral elektrik, koja je glavni proizvođač mlaznih i turbo motora i delova za avione u komercijalnoj, vojnoj, poslovnoj i opštoj avijaciji. Kompanija je glavni snabdevač motora za Boingove Co i Erbasove SE avione, a radi i na novoj generaciji motora za komercijalne avione i vojne helikoptere.

Šu je navodno regrutovao eksperte koji su radili za američke kompanije da putuju u Kinu pod izgovorom da treba da predaju na univerzitetima. Kina im je plaćala troškove putovanja i davala im određenu novčanu nadoknadu.

Ministarstvo za državnu bezbednost je kineska obaveštajna i bezbednosna agencija, koja ima široka ovlašćenja za špijunažu u zemlji i inostranstvu, saopšteno je iz američkog Sekretarijata za pravosuđe koji se oglasio u trenutku kada Vašington povećava pritisak na Peking zbog trgovinske politike i navodne krađe intelektualne svojine američkih kompanija.

.

XS
SM
MD
LG