Linkovi

Kineski brod primio radio signal nestalog aviona?


Kineski patrolni brod Haišun 01 pretražuje oblast u južnom Indijskom okeanu
Kineski patrolni brod Haišun 01 pretražuje oblast u južnom Indijskom okeanu

Ukoliko to bude potvrđeno, stručnjaci veruju da bi praćenje tog signala moglo da dovede do značajnog napretka u naporima da se reši misterija...

Kina je saopštila da je jedan od njenih brodava, koji učestvuju u potrazi za nestalim avionom "Malezija erlajnsa" na letu MH 370, otkrio radio signal, takozvani "ping", u južnom delu Indijskog okeana - signal koji je možda stigao iz crne kutije Boinga 777, koji je nestao sa radara pre skoro mesec dana.

Ukoliko to bude potvrđeno, stručnjaci veruju da bi praćenje tog signala moglo da dovede do značajnog napretka u naporima da se reši misterija aviona, u kojem se nalazilo 239 putnika i članova posade, kada je 8. marta nesato na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

Kineska državna novinska agencija Šinhua prenosi da se signal čuo na standardnoj frekvenciji za crne kutije od 37.5 kiloherca po sekundi.

Inače, danas je u velikoj oblasti, koju avioni i brodovi pretražuju već duži period, počela i podvodna potraga. Napori da se letelica pronađe su sve intenzivniji, kada se zna da je rok trajanja baterija u crnim kutijama mesec dana i da će ona sa leta broj 370 uskoro prestati da emituje signal.
XS
SM
MD
LG