Linkovi

Šta kada utihne signal iz crne kutije MH370?


Potraga za nestalim avionom "Malezija erlajnsa" na letu broj 370 se nastavlja bez rezultata dok raste zabrinutost da će traganje postati još teže kada za nekoliko dana istroše baterije koje su neophodne za slanje signala iz crne kutije.

Premijer Malezije Nadžib Razak posetio je danas australijsku vojnu bazu odakle se sprovodi međunarodna potraga za nestalim avionom "Malezija erlajnsa" i zarekao se da će otkriti misteriju Boinga 777 na letu broj 370.

Posle sastanka sa australijskim zvaničnicima, u australijskoj vazduhoplovnoj bazi u blizini Perta, Nadžib je rekao da porodice žrtava zaslužuju razrešenje situacije.

Gotovo mesec dana od nestanka aviona Boing 777, međunarodni brodovi i avioni, koji pretražuju Indijski okean još nisu pronašli mesto nesreće.

Australijski premijer Toni Abot je izjavio da nema garancija da će avion biti lociran, ali je dodao da su spasilačke ekipe daleko od toga da će odustati od potrage.

Kompanija u Virdžiniji već analizira podatke o nestalom avionu

U međuvremenu raste zabrinutost da bi signal crne kutije sa leta MH370 uskoro mogao da utihne, što bi dodatno zakomplikovalo potragu za nestalim avionom na ogromnom prostoru u Indijskom okeanu. Ipak, postoje kompanije koje su specijalizoane za pronalaženje nestalih letelica i u najtežim uslovima.

Oni koji analiziraju bezbroj informacija koje pristižu o nestalom avionu su matematičari u jednoj kompaniji u Virdžiniji.

Oni pokušavaju da lociraju nestali avion i to nije prvi put da rade taj posao.

Metron Scientific Solutions i još dve kompanije razvili su metodu kojom je otkrivena olupina aviona “Er Fransa” na letu 447 u Atlantskom okeanu – dve godine posle nesreće.

“Pronađen je u jednoj od oblasti na koje smo im sugerisali da obrate pažnju”, kaže Tomas Kracki.

On je iz firme “Metron” i ističe da je avion pronađen uprkos tome što je zbog kvara na crnoj kutiji, signal bio nečujan.

Baterije neophodne za slanje signala iz crne kutije sa malezijskog leta će se istrošiti za nekoliko dana. Zaposleni u “Metronu” su zbog toga već počeli sa proračunima, u slučaju da im vlasti zatraže pomoć.

“Svaki od ovih kvadrata na ekranu je po jedna oblast koju Australijanci pretražuju iz dana u dan. Oni dakle svaki dan prave dnevni plan potrage. Šalju brodove i avione u određeni deo. Dok oni to prave, mi to beležimo”, objašnjava Van Grli, viši menadžer u toj firmi.

U “Metronu” se skupljaju informacije sa radara, satelita, bivših avionskih nesreća, okeanskih struja i druge kako bi se projektovala mapa verovatnoće. A zatim se ubacuju podaci o tome gde su spasilačke ekipe već bile i gde ništa nije pronađeno.

To je pomoglo pri pronalaženju “Er Fransovog” leta 447.

Spasilačke ekipe su provele dve godine tragajući za “Er Fransovim” avionom i pretražile 13 hiljada kvadratnih kilometara. Grli objašnjava da je oblast pretrage za malezijskim letom 25 puta veća. Osim toga, to je udaljeni deo okeana, bez polja sa ostacima.

“Prošlo je toliko vremena od kad je avion izgubljen i oblast je toliko ogromna, da je ovo postalo pitanje vremena i volje”, kaže Grli.

Grli zaključuje da, što se tiče verovatnoće, vreme neće biti mereno u danima ili nedeljama - već godinama.
XS
SM
MD
LG