Linkovi

Kina vratila američki podvodni dron


مایک پنس در مسیر بازگشت از لهستان در ایرلند با مقام های این کشور دیدار کرد. او در این عکس در کنار سفیر ایالات متحده در ایرلند، با خبرنگاران سخن می گوید. 
مایک پنس در مسیر بازگشت از لهستان در ایرلند با مقام های این کشور دیدار کرد. او در این عکس در کنار سفیر ایالات متحده در ایرلند، با خبرنگاران سخن می گوید. 

Kina je u utorak vratila podvodni dron koji je zaplenila prošle nedelje u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da se transfer dogodio u istoj oblasti u kojoj je Kina pokupila dron koji meri salinitet vode i temperaturu mora.

"Incident nije u skladu sa međunarodnim pravom i profesionalnim standardima ponašanja mornarica na moru", rekao je Kuk u izjavi. "Sjedinjene Države predočile su te činjenice Kinezima preko prikladnih diplomatskih i vojnih kanala i pozvale kineske vlasti da se prilagode svojim obavezama u skladu sa međunarodnim pravom i uzdrže se od daljih napora da ometaju legalne aktivnosti SAD".

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je u utorak da je transfer izveden "glatko" nakon "prijateljskih konsultacija" između dve zemlje.

Ministarstvo je ranije saopštilo da je jedno od njihovih plovila opazilo komad "neidentifikovane opreme" u moru i zadržalo ga zbog "bezbednosti plovidbe".

Incident sa dronom podigao je novu zabrinutost i među saveznicima u Aziji zbog kineskog pojačanog vojnog prisustva u Južnom kineskom moru i zbog onoga što kritičari nazivaju agresivnim odgovorom Pekinga na pomorsko nadmetanje u regionu.

Bruneji, Filipini, Vijetnam i Malezija pozivaju se na svoja prava na ribolov i eksploataciju minerala u regionu, a mnoga od njih se preklapaju.

I dok Vašington nije zauzeo zvaničnu poziciju povodom ovog rivalstva suvereniteta, od američke mornarice je zatraženo da štiti gusto koriščene međunarodne pomorske linije u regionu. Obamina administracija je takođe reagovala zbog napora Kine da uveća svoje pomorsko prisustvo u toj oblasti. Kina je poslala vojnu opremu u oblasti na koju druge vlade regiona polažu pravo.

XS
SM
MD
LG