Linkovi

Kina vratila američki podvodni dron


Brodovi Mornarice Kineske narodnooslobodilačke vojske (REUTERS/Hugh Gentry)

Kina je u utorak vratila podvodni dron koji je zaplenila prošle nedelje u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da se transfer dogodio u istoj oblasti u kojoj je Kina pokupila dron koji meri salinitet vode i temperaturu mora.

"Incident nije u skladu sa međunarodnim pravom i profesionalnim standardima ponašanja mornarica na moru", rekao je Kuk u izjavi. "Sjedinjene Države predočile su te činjenice Kinezima preko prikladnih diplomatskih i vojnih kanala i pozvale kineske vlasti da se prilagode svojim obavezama u skladu sa međunarodnim pravom i uzdrže se od daljih napora da ometaju legalne aktivnosti SAD".

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je u utorak da je transfer izveden "glatko" nakon "prijateljskih konsultacija" između dve zemlje.

Ministarstvo je ranije saopštilo da je jedno od njihovih plovila opazilo komad "neidentifikovane opreme" u moru i zadržalo ga zbog "bezbednosti plovidbe".

Incident sa dronom podigao je novu zabrinutost i među saveznicima u Aziji zbog kineskog pojačanog vojnog prisustva u Južnom kineskom moru i zbog onoga što kritičari nazivaju agresivnim odgovorom Pekinga na pomorsko nadmetanje u regionu.

Bruneji, Filipini, Vijetnam i Malezija pozivaju se na svoja prava na ribolov i eksploataciju minerala u regionu, a mnoga od njih se preklapaju.

I dok Vašington nije zauzeo zvaničnu poziciju povodom ovog rivalstva suvereniteta, od američke mornarice je zatraženo da štiti gusto koriščene međunarodne pomorske linije u regionu. Obamina administracija je takođe reagovala zbog napora Kine da uveća svoje pomorsko prisustvo u toj oblasti. Kina je poslala vojnu opremu u oblasti na koju druge vlade regiona polažu pravo.

XS
SM
MD
LG