Linkovi

Optužnica protiv Bo Šilaja


Bo Šilaj, bivši visoki funkcioner Komunističke partije Kine (arhivski snimak)
Bo Šilaj, bivši visoki funkcioner Komunističke partije Kine (arhivski snimak)

Kineski državni mediji prenose da je protiv Bo Šilaja, nekadašnjeg visokog funkcionera Komunističke partije, podignuta optužnica za podimićivanje, korupciju i zloupotrebu službenog položaja.

Kineski državni mediji prenose da je protiv osramoćenog političara Bo Šilaja, nekadašnjeg visokog funkcionera Komunističke partije, podignuta optužnica za podimićivanje, korupciju i zloupotrebu službenog položaja.

Kineska državna novinska agencija Šinhua navodi da je optužnica protiv Boa podignuta u Đinanu, glavnom gradu istočne priobalne pokrajine Šandong. U njoj se - kako tvrdi Šinhua - Bo optužuje da je iskoristio svoj položaj javnog radnika kako bi "obezbedio materijalnu korist za druge", ali i da je zbog toga primio "izuzetno veliku sumu" novca i drugih stvari od vrednosti.

Još nije saopšten ni okvirni period kada bi moglo da počne dugo-očekivano suđenje, koje će svakako biti najskandaloznije u Kini poslednjih decenija. Međutim, nekoliko medija javilo je da bi proces mogao da počne već ove nedelje ili sledećeg meseca.

U optužnici se inače ne pomi nje slučaj Boove žene Gu Kailaj, koja je prošle godine osuđena da je ubila britanskog biznismena Nila Hejvuda zbog finansijskih razmirica.
XS
SM
MD
LG