Linkovi

Nova korupcionaška afera u Kini


Komunistička partija smenila je zbog korupcije šefa regulatorne komisije za kompanije u državnom vlasništvu

Kineski državni mediji prenose da je Komunistička partija smenila Đijanga Đijemina, šefa regulatorne komisije za kompanije u državnom vlasništvu, samo dva dana pošto je objavljeno da se protiv njega vodi istraga u vezi sa korupcijom.

Agencija Šinhua navodi da je 57-godišnji Đijang smenjen sa položaja zbog “sumnji da je počinio ozbiljne disciplinske prekršaje”, što se u Kini obično odnosi na korupciju. Šinhua je u nedelju objavila da je Đijang pod istragom zbog navodne korupcije u vezi sa najvećom državnom naftnom kompanijom (China National Petroleum Corp), gde je ranije bio predsednik upravnog odbora.

Predsednik Ši Đinping zarekao se da će se oštro obračunati sa rasprostranjenom korupcijom u redovima Komunističke partije. Do sada su to uglavnom bili funkcioneri nižeg ranga, ali postoje nagoveštaji da bi na meti mogli da se nađu i viši zvaničnici.

Prema prošlonedeljnim izveštajima, vlada je pokrenula istragu protiv penzionisanog političara Žu Jongkanga, koji je sve do prošle godine pripadao političkoj eliti zemlje.
XS
SM
MD
LG