Linkovi

Kina i Japan pregovaraju o ostrvima


Tokio je potvrdio da sa kineskim zvaničnicima pregovara o rešenju teritorijalnog spora oko ostrva u Istočnom kineskom moru.

Japan je saopštio da razgovara sa Kinom o rešenju teritorijalnog spora koji remeti odnose dve azijske sile.

Prvi sekretar Kabineta Osamu Fudžimora je potvrdio vest da se zamenik ministra inostranih poslova Čikao Kavai prošle nedelje tajno sastao sa kineskim zvaničnicima u Šangaju. On je rekao da su razgovori održani u skladu sa nastojanjima Tokija da na „raznim nivoima“ nastavi razgovore sa Pekingom o spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru.

Kinesko-japanski odnosi su se naglo pogoršali prošlog meseca, kada je Tokijo kupio grupu spornih ostrva od njihovog privatnog japanskog vlasnika. Ostrva koja su u Japanu poznata pod imenom Senkaku, a u Kini Diaoju, okružena su potencijalnim energetskim rezervama i bogatim lovištima ribe.

U međuvremenu, viši kineski zvaničnici su očigledno odbili pokušaj američke diplomatske delegacije da posreduje u sporu. Kineska zvanična agencija „Šinhua“ je prenela da je potpredsednik Kineske vlade, Li Kećiang, naglasio „čvrst stav“ Kine prema tom problemu na jučerašnjem sastanku sa bivšim savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Stivenom Hedlijem, bivšim zamenikom državnog sekretara Ričardom Armitidžom i drugim zvaničnicima.
XS
SM
MD
LG