Linkovi

"Kina izgleda ne radi za Ameriku"

  • Glas Amerike

Donald Tramp tokom govora koji je održao povodom Dana nezavisnosti SAD, 4.jula

Američki predsednik Donald Tramp napao je Kinu zbog povećane trgovinske razmene sa Severnom Korejom i to je jedna u nizu kritika upućenih Pekingu iz Bele kuće. Tramp je na Tviteru napisao da je „trgovinska razmena između Kine i Severne Koreje porasla za 40% i da Kina izgleda ne radi za Ameriku, ali da je Amerika morala da pokuša da sarađuje sa Kinom“.

Kina je glavni ekonomski partner Severne Koreje, od koje kupuje rude gvožđa, cinka I drugih minerala, kao I plodove mora I odeću I tako obezbeđuje severnokorejsku valutu.

Tramp je prethodno na Tviteru pohvalio Peking rekavši da „izuzetno ceni kineske napore da zaustavi Severnu Koreju u razvoju nuklearnog programa, iako nisu uspeli“.

Nakon sastanka sa Ši Đinpingom na Floridi u aprilu, Tramp je rekao da su odnosi Kine I SAD dobri, ali u poslednje vreme potezi Vašintgona ne idu u tom pravcu: između ostalog, Stejt department je svrstao Kinu među najgore rangirane zemlje u prinudnom radu I trgovini ljudima, zajedno sa Iranom, Sirijom, Severnom Korejom I Rusijom.

Američkog predsednika očekuje susret sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom na samitu G20 u Hamburgu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG