Linkovi

"Kina izgleda ne radi za Ameriku"


Donald Tramp tokom govora koji je održao povodom Dana nezavisnosti SAD, 4.jula

Američki predsednik Donald Tramp napao je Kinu zbog povećane trgovinske razmene sa Severnom Korejom i to je jedna u nizu kritika upućenih Pekingu iz Bele kuće. Tramp je na Tviteru napisao da je „trgovinska razmena između Kine i Severne Koreje porasla za 40% i da Kina izgleda ne radi za Ameriku, ali da je Amerika morala da pokuša da sarađuje sa Kinom“.

Kina je glavni ekonomski partner Severne Koreje, od koje kupuje rude gvožđa, cinka I drugih minerala, kao I plodove mora I odeću I tako obezbeđuje severnokorejsku valutu.

Tramp je prethodno na Tviteru pohvalio Peking rekavši da „izuzetno ceni kineske napore da zaustavi Severnu Koreju u razvoju nuklearnog programa, iako nisu uspeli“.

Nakon sastanka sa Ši Đinpingom na Floridi u aprilu, Tramp je rekao da su odnosi Kine I SAD dobri, ali u poslednje vreme potezi Vašintgona ne idu u tom pravcu: između ostalog, Stejt department je svrstao Kinu među najgore rangirane zemlje u prinudnom radu I trgovini ljudima, zajedno sa Iranom, Sirijom, Severnom Korejom I Rusijom.

Američkog predsednika očekuje susret sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom na samitu G20 u Hamburgu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG