Linkovi

Kina: Težak položaj migrantskih radnika


Kineska berza
Kineska berza

Druga po veličini svjetska ekonomija dugo se oslanjala na svoju ogromnu radnu snagu i više od 250 miliona migrantskih radnika u zemlji suočava se sa sve većom neizvjesnošću.

Protekla godina je bila teška za kinesku ekonomiju, koja je zabilježila najsporiji rast u poslednjih gotovo 25 godina. Naredna godina će, po svemu sudeći, biti uglavnom ista.

Pijaca Đingven je od svitanja do sumraka veoma prometna. Međutim, nema mnogo prodavaca koji su zadovoljni trenutnom situacijom.

“Ne znam šta se događa, ali je ova godina bila užasna. Godinama radimo u Pekingu i uvijek smo uspijevali da zaradimo nešto novca. Međutim, ove godine izgleda da ćemo biti u gubitku.”

Ne samo da je potražnja slaba, već je i neizvjesna budućnost same pijace. Vlasti u Pekingu žele da zatvore veliki broj pijaca poput ove i presele ih u obližnju pokrajinu Hebei da bi smanjile gužve i saobraćaj. Grad takođe želi da ograniči broj stanovnika na 23 miliona. Analitičari, među kojima i Cai Điming, smatraju da je to premalo, te da postoji rizik da ovaj međunarodni grad bude lišen prijeko potrebne raznolikosti.

“U gradu treba da žive studenti, naučnici, kao i veliki broj onih koji rade u uslužnom sektoru. Ukoliko se oslobodite tih ljudi, grad će izgubiti svoju vitalnost.”

Pijaca Đingven, otvorena 1994. godina kada je kineska ekonomija tek počela svoj uspon, i dalje je prometna, ali još nije poznato šta je čeka u budućnosti. Pojedini strahuju da bi mogla da nestane. Drugi pak kažu da će biti obnovljena i postati skupa.

Prodavci na veliko kažu da odgovore traže na tržištu, a ne u vladi koja pokušava da upravlja načinom na koji posluju. Šing, koji prodaje ženske kapute, smatra da nisu realni planovi da se premjeste pojedine pijace.

“Ja sam usredsređen na ono što ljudi žele. Uvijek postoji način da se zaradi novac, Trenutno se prodaju jeftine stvari i ja to mogu da radim. Ako želite nešto kvalitetnije, mogu i to da nabavim.”

Prodavac Su, koji radi na ovoj pijaci devet godina, kaže da će možda da se vrati u svoj rodni grad.

“Možete da poslujete bilo gdje. Da otvorite prodavnicu na internetu. Postoji mnogo puteva kojima možete da krenete.”

Kineska ekonomija cvjetala je zbog toga što je ljudima dato više slobode da biraju svoj put. Dok Peking pravi planove za 21. vijek, analitičari kaži da bi zvaničnici trebalo manje da se usredsrede na stroge ciljeve u pogledu populacije i umjesto toga da se ugledaju na ove prodavce koji se prilagođavaju tržištu koje se stalno mijenja.

XS
SM
MD
LG