Linkovi

Novi potresi na tržištima zbog Kine


Kineska berza

Svetska finansijska tržišta su novu godinu juče počela velikim padom vrednosti akcija, koji je prvobitno zabeležen u Kini čija ekonomija se sve više usporava.

Trgovina na berzama u Šangaju i Šenženu je prvog radnog dana u 2016. prekinuta posle pada akcija od više od sedam odsto.

Zbog rasprodaje dionica prvi put je aktiviran mehanizam kineske vlade koji automatski zaustavlja trgovinu da bi spriječio tržišnu nestabilnost.

“Podržavam taj sistem. Međutim, njegovom primjenom prvog dana, vlada na neki način testira tržište”, kaže jedan od investitora.

Milioni kineskih investitora – od kojih su mnogi penzioneri – podstiču nestabilnost, smatra analitičar Džon Drifil.

“Na kineskoj berzi trguje veliki broj malih investitora koji su skloni panici i usponima i padovima. Oni razmjenjuju informacije i glasine, imaju veoma kratkoročnu perspektivu i kockaju se sa malim dijelom svoje ušteđevine.”

Vrjednost akcija je pala posle vijesti o usporavanju aktivnosti u kineskim fabrikama u decembru, deseti mjesec za redom, i to bržim tempom u odnosu na novembar.

"To je samo obnovilo prošlogodišnja strahovanja da bi kineska ekonomija mogla dodatno da se uspori”, kaže ekspert Džasper Loler.

Slično su reagovala i evropska i američko tržište – na kojima je zabilježen pad od nekoliko procenata. Očekuje se da će podaci, koji će biti objavljeni tokom godine, pokazati da je Kina u 2015. zabilježila naslabiji ekonomski rast u poslednjih 25 godina – oko sedam odsto. Međutim, to je prirodna posljedica rebalansiranja kineske ekonomije, ističe Drifil.

Uvijek se očekivalo da će brzi ekonomski rast u Kini biti privremen, možda srednjoročni, ali ne i stalni fenomen. Kako se zemlja bude približilavala nivou razvijenih ekonomija po stvarnim zaradama ili produktivnosti po glavi stanovnika, ona će da raste istim tempom.”

Analitičari naglašavaju da zaoštravanje sukoba Saudijske Arabije i Irana takođe opterećuje tržišta i podstiče rast cijena nafte.

XS
SM
MD
LG