Linkovi

Bo priznao greške


Bivši kineski zvaničnik Bo Šilaj u sudnici
Bivši kineski zvaničnik Bo Šilaj u sudnici

Bivšem kineskom zvaničniku, između ostalog, se sudi za zloupotrebu položaja zato što je ometao policijsku istragu ubistva Britanca Nila Hejvuda

Smenjeni kineski zvaničnik Bo Šilaj priznao je tokom današanjeg suđenja da je napravio greške u vezi sa slučajem ubistva britanskog biznismena, za koje je osuđena njegova supruga, ali je odbacio krivičnu odgovornost za taj skandal.

Bo je rekao da se stidi svojih grešaka, zato što su nanijele štetu Komunističkoj partiji i zemlji. Bivšem uticajnom političaru sudi se za zloupotrebu položaja zato što je, prema navodima optužbe, ometao policijsku istragu ubistva Britanca Nila Hejvuda. Takođe je optužen za mito i korupciju odnosno proneveru državnih fondova. Supruga Bo Šilaja, Gu Kailai, služi doživotnu zatvorsku kaznu za Hejvudovo ubistvo.

Bo je odbacio navode da je proneverio 800 hiljada dolara, iz fonda za jedan vladin projekat, ali je prihvatio dio odgovornosti što nije zaustavio nelegalni tranfer novca, koji je završio na računu njegove supruge. Takođe je rekao sudu da je njegova žena neuračunljiva, dovodeći u pitanje njeno svedočenje. Suđenje će biti nastavljeno sjutra.
XS
SM
MD
LG