Linkovi

Kim pozvao na nastavak razgovora sa Južnom Korejom


Lideri Severne i Južne Koreje, Kim Džong Un i Mun Džae-in rukuju se tokom sastanka u demilitarizovanoj zoni, 27. april 2018.

Severnokorejski lider Kim Džong Un zatražio je u pismu južnokorejskom predsedniku Mun Džae-inu održavanje novih mirovnih razgovora u novoj godini, posle aktivnog angažmana u protekloj, saopšteno je iz kabineta južnokorejskog predsednika.

Takođe je navedeno da je Kim izrazio žaljenje što nije mogao da dođe u planiranu posetu Seulu, do kraja decembra, kao što je najavljeno tokom poslednjeg samita dvojice lidera u septembru u Pjongjangu.

Kabinet južnokorejskog predsednika nije objavio celo pismo.

Mun se kasnije, u poruci na Tviteru, zahvalio Kimu na "toplom pismu" i dodao da je severnokorejski lider izrazio spremnost da sprovede sporazume postignute tokom niza samita dve Koreje i istorijskog sastanka u junu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

“I dalje će biti mnogo poteškoća u budućnosti. Međutim, naša srca će biti više otvorena ukoliko uložimo više napora. Mi nismo promenili mišljenje o dobrodošlici predsedavajućem Kimu", tvitovao je Mun.

Lideri Južne i Severne Koreje su na tri samita ove godine dogovorili niz gestova dobre volje i obećali obnovu ekonomske saradnje, uz optimizam da bi mogle biti ukinute međunarodne sankcije.

Preduzeti su i koraci da se umanji vojna pretnja, kao što je uklanjanje mina i vatrenog oružja iz pograničnog sela Panmundžom.

“Predsedavajući Kim rekao je da su lideri, sastancima i implementacijom smelih mera, uklonili vojne tenzije i strah iz naših nacija. Takođe je izrazio nameru da se često sastaje sa predsednikom Munom u 2019. godini da bi se dalje razgovaralo o miru na Korejskom poluostrvu i o pitanjima vezanim za denuklearizaciju", saoštio je Munov portparol.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG