Linkovi

Kijev traži pomoć Zapada da vrati novac proneveren posle revolucije


Britanska premijerka Tereza Mej i Ukrajinski državni tužilac Oleh Maknitski na konferenciji o vraćanju proneverenog novca u Londonu

Ukrajina je pozvala Zapad da podrži njene napore da sporovede reforme, bez obzira na optužbe da vlada nije uspela da se izbori s korupcijom, ni tri godine posle revolucije, u kojoj je svrgnut režim predsednika Viktora Janukoviča. Aktivisti upozoravaju da su milijarde dolara iz ukrajinske državne kase proneverene, a da se veliki deo novca drži na ofšor računima. Jedan slučaj odlično prikazuje na koje sve prepreke tužioci nailaze u pokušaju da vrate ukradeni državni novac.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko posetio je Veliku Britaniju ove nedelje i apelovao na Zapad da podrži njegove napore u borbi protiv korupcije.

“Potrebno nam je da snažno podržite ukrajinske reforme”.

Nekoliko nedelja posle revolucije 2014. Britanija je bila domaćin konferencije na kojoj se govorilo o povraćaju proneverenog ukrajinskog novca. Između ostalog, objavljeno je da je Vladina kancelarija za istragu o malverzacijama sprečila transfer od 30 miliona dolara iz londonske banke na Kipar. Novac je pripadao Mikoli Zločevskom, bivšem ministru prirodnih resursa Ukrajine, a bio je držan na računima anonimnih kompanija, sa sedištima u poreskim rajevima. Zločevski je dobio spor pred londonskim sudom – sudija je presudio da ukrajinski tužioci nisu uspeli da dokažu da je novac ukraden i naredio da se ti milioni vrate. Novinar Oliver Bulou, pratio je suđenje.

Ukrajinski tužioci su u suštini podrili slučaj Kancelarije za istragu o malverzacijama, učinili da ga je nemoguće dobiti. Nije samo korupcija, već takođe i duboko ukorenjena nesposobnosti”.

Mikola Zločevski, koji poseduje vilu severno od Kijeva, uporno je poricao da je kršio zakon. Oslobođen je optužbi za korupciju u Ukraniji, i postigao nagodbu u slučaju izbegavanja plaćanja poreza.

“Kancelarija za istragu o malverzacijama, da bi konfiskovala taj novac, bila je neophodna pomoć ne samo od Ukrajine, već i od Kipra, Litvanije, Britanskih Devičanskih Ostrva. U osnovi, morate da imate čitav niz agencija koje sporovode zakon, koje moraju snažno da rade da bi se bilo šta postiglo”, kaže Bulou.

Prema podacima vlade u KIjevu, 92 odsto ukrajinskih spoljnih investicija tokom 2014. godine otišlo na Kipar, dobro poznati poreski raj. U međuvremenu, procenjuje se da se godišnje, preko Londona, opere čak 100 milijardi dolara. Mnoge poreski rajevi nalaze se u britanskim prekookeanskim teritorijama. Novi zakoni o takozvanom “beneficiranom vlasništvu” trebalo bi da spreče kriminalce da sakriju svoje bogatstvo, ali kritičari sumnjaju da će oni biti sprovedeni.

“To bi bila odlična stvar kada bi institucije imale resurse da istražuju do kraja. Ali, to je za ovdašnje vlasti preveliki zalogaj”, smatra Nik Kokan, autor koji piše o korupciji.

Izgleda da napori da se ostvare reforme u Ukrajini - slabe. Antikorupcijska organizacija Akcioni center iz Kijeva, tvrdi da je u prvih devet meseci 2016. Vlada uspela da vrati samo 6.000 dolara ukradenog novca – što je daleko od planiranih 320 miliona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG