Linkovi

Keri: Postignut određeni napredak


Američki državni sekretar odlazi iz Švajcarske, 4. mart 2015.
Američki državni sekretar odlazi iz Švajcarske, 4. mart 2015.

Posle trodnevnih razgovora u Švajcarskoj o iranskom nuklearnom programu, američki i iranski šefovi diplomatije izjavili da je posetgnut "neki napredak", ali da i dalje ima dosta prepreka do postizanja sporazuma.

Američki državni sekretar Džon Keri i iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif priveli su kraju treći dan razgovora o iranskom nuklearnom programu u Švajcarskoj, posle čega su obe strane saopštile da je postignut napredak.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta je istakao da su “intenzivne diskusije” rezultirale “nekim napretkom” ali da su ostali izazovi ka postizanju okvirnog sporazuma do kraja predloženog roka, do kraja marta.

Svetske sile zahtevaju da se sporazumom ograniče nivoi iranskog obogaćivanja uranijuma, kao i da se Teheran spreči da razvije nuklearno oružje, dok Iran želi ukidanje međunarodnih sankcija kao deo budućeg dogovora.

Kako prenose iranski državni mediji, predsednik Hasan Rohani rekao je da, iako bi se Teheran složio da bude transparentniji, ipak ne bi prihvatio potpuni prekid svog nuklearnog programa.

U izveštaju se takođe citira Rohani iznoseći dva moguća ishoda aktuelnih multilateralnih pregovoa: postići dogovor ili “brži rast iranskog mirovnog nuklearnog programa”.

Američki državni sekretar bi danas trebalo da krene iz Švajcarske u Saudijsku Arabiju, gde će sa Savetom za saradnju u zalivu razgovarati o iranskom nuklearnog program i drugim temama.

XS
SM
MD
LG