Linkovi

Nastavljeni razgovori SAD - Iran


Američki državni sekretar Džon Keri i iranski ministar spoljnih poslova, Džavad Zarif u Švajcarskoj (arhiva)
Američki državni sekretar Džon Keri i iranski ministar spoljnih poslova, Džavad Zarif u Švajcarskoj (arhiva)

Tokom pauze u razgovorima jedan novinar je pitao iranskog ministra spoljnih poslova kako razgovori teku, a on je odgovorio - "Pokušavamo, pokušavamo“.

Američki državni sekretar Džon Keri i iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif sastali su se drugi dan za redom u Švajcarskoj gde razgovaraju o statusu nuklearnog programa Teherana.

Iran, pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a i Nemačka nastoje da do krajnjeg roka 31. marta postignu okvirni, a do 1. jula krajnji sporazum.

Prema navodima iranskih državnih medija Zarif je danas rekao da je Iran ušao u ove pregovore sa "iskrenošću", ali da neće popustiti pred "gramzivim i nelogičnim zahtevima strana koje učestvuju u razgovorima".

Iranska državna novinska agencija IRNA navodi da se Zarif time osvrnuo na jučerašnje komentare predsednika Obame koji je za agenciju Rojters izjavio da Iran mora da se obaveže na bar desetogodišnje "zamrzavanje" osetljivih nuklearnih aktivnosti koje može da se verifikuje kako bi sporazum mogao da bude postignut.

Državni sekretar Džon Keri je juče izjavio da same sankcije ne bi bile dovoljne da ublaže zabrinutost Zapada povodom iranskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG