Linkovi

SAD i Rusija: Zajednička akcija u Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri i predsednik Rusije Vladimir Putin, Moskva 15. decembar 2015.
Američki državni sekretar Džon Keri i predsednik Rusije Vladimir Putin, Moskva 15. decembar 2015.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da Sjedinjene Države i Rusija mogu da pruže značajan doprinos kada rade zajedno.

Keri je to rekao u utorak u Moskvi gde je sa ruskim liderima razgovarao o situaciji u Siriji i Ukrajini. Predstavnici dve zemlje i drugih vodećih sila sastaće se u petak u Njujorku gde bi, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, trebalo da usvoje plan o mirovnom procesu u Siriji.

Državni sekretar Džon Keri sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju posle razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

"Nema sumnje da smo se ministar spoljnih poslova Lavrov i ja saglasili da radimo zajedno. Sjedinjene Države i Rusija mogu da pruže značajan doprinos", rekao je Keri.

Vašington i Moskva imaju oprečne stavove o konfliktima u Siriji i Ukrajini. Sjedinjene Države optužuju Rusiju da naoružava i podržava separatiste u istočnoj Ukrajini i osudjuju je zbog aneksije Krimskog poluostrva u 2014. Keri je pozvao Rusiju da povuče teško naoružanje iz Ukrajine i pridržava se sporazuma iz Minska o prekidu vatre.

U Siriji, Moskva podržava predsednika Bašara al-Asada, dok ga Vašington osudjuje zbog zločina protiv sopstvenog naroda i smatra da za njega nema mesta u budućem rukovodstvu zemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da mu je drago što sa sekretarom Kerijem može da razgovara o američkim predlozima.

"Ministar Lavrov me je upravo detaljno informisao o vašim predlozima, kao i o nekim pitanjima koja zahtevaju dodatne razgovore", rekao je Putin.

Posle razgovora Keri je rekao da Sjedinjene Države i Rusija imaju slične ciljeve u Siriji, koja bi trebalo da bude ne-sektaška i oslobodjena od terorista, ali je pozvao Moskvu da prestane da bombarduje snage sirijske opozicije pod izgovorom da se bori protiv ekstremista.

"Drago mi je da je predsednik Putin to primio k znanju. Razgovarali smo o područjima naših i njihovih operacija i on je bio predusretljiv u smislu da bi vojne snage naše dve zemlje trebalo da razgovaraju kako bismo osigurali da ne dodje do medjusobnih konflikata", poručio je Keri.

Šef ruske diplomatije je rekao da su dve strane načinile napredak i u pogledu Ukrajine i u pogledu Sirije.

"Složili smo se da nastavimo da saradjujemo, što je već dostiglo visok stepen na stvaranju liste terorističkih organizacija i pomoći Ujedinjenim nacijama u formiranju reprezentativne delegacije opozicije, koja bi mogla da vodi konstruktivne razgovore sa delegacijom sirijske vlade", istakao je Lavrov.

Sjedinjene Države i Rusija su glavni sponzori razgovora u cilju posredovanja u postizanju sporazuma o prekidu vatre izmedju sirijske vlade i opozicije.

XS
SM
MD
LG