Linkovi

Keri planira put u Moskvu


Američki šef diplomatije Džon Keri i ruski predsednik Vladimir Putin u Moskvi 15. decembra 2016. (Arhiva)
Američki šef diplomatije Džon Keri i ruski predsednik Vladimir Putin u Moskvi 15. decembra 2016. (Arhiva)

Američki državni sekretar Džon Keri razgovaraće sa predsednikom Rusije o povlačenju ruskih aviona iz Sirije i novim naporima sa se dođe do mira u toj zemlji.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je još borbenih aviona te zemlje napustilo Siriju, nastavljajući proces povlačenja, dok UN održavaju indirektne mirovne razgovore u Ženevi sa sirijskim zaraćenim stranama.

Američki državni sekretar Džon Keri planira da putuje u Moskvu sledeće nedelje kako bi razgovarao sa predsednikom Rusije o povlačenju i novim naporima sa se dođe do mira u Siriji.

Keri je izjavio da će razgovarati i sa Putinom i sa svojim kolegom ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom o tome kako da se krene napred u procesu postizanja političkog rešenja za konflikt koji traje već pet godina.

"Ovo je trenutak koji moramo da iskoristimo, a ne da ga propustimo, jer konačno imamo mobućnost da okončamo rat i krvoproliće", poručio je Keri, upozoravajući da je trajni mir nemoguć ukoliko predsednik Bašar al-Asad ostane na vlasti. Borbe u Siriji su drastično smanjenje u poslednje blizu tri nedelje od kada je na snazi prekid neprijateljstava.

XS
SM
MD
LG