Linkovi

Keri u S. Arabiji o Iranu


Američki državni sekretar Džon Keri sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Saud bin Faisal bin Abdulaziz al-Saud u Rijadu, 5. mart 2015.

Šef američke diplomatije pokušava da uveri članice Saveta za saradnju zemalja Persijskog saveta da podrže sporazum sa Iranom.

Američki državni sekretar Džon Keri nalazi se u Saudijskoj Arabiji gde pokušava da uveri članice Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva da postizanje sporazuma sa Iranom o njegovom nuklearnom programu ne bi dovelo do nestabilnosti u regionu.

Keri je stigao u Rijad kasno sinoć, posle trodnevnih razgovora sa ministrom spoljnih poslova Irana Džavadom Zarifom u Švajcarskoj.

Šef američke diplomatije imao je zajednički sastanak sa ministrima spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Katara, Bahreina, Kuvajta i Saudijske Arabije, ali i bilateralni sastanak sa šefom diplomatije Omana, Jusefom Bin Alavi Bin Abdulahom.

Keri je takođe imao susret sa novim saudijskim kraljem Salmanom, na njegovom imanju u okolini Rijada.

Pored iranskog nuklearnog programa, očekuje se da Keri i zvaničnici zemalja Persijskog zaliva razgovaraju o regionalnim pitanjima, uključujući i nemire u Jemenu.

XS
SM
MD
LG