Linkovi

Putin odao priznanje Obaminoj ulozi u Siriji


Državni sekretar Džon Keri i Vladimir Putin u Moskvi, 24. mart, 2016.
Državni sekretar Džon Keri i Vladimir Putin u Moskvi, 24. mart, 2016.

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski predsednik Vladimir Putin izjavili su da je saradnja dve zemlje bila ključna za postizanje neočekivano uspešnog prekida neprijateljstava u Siriji.

Keri i Putin su se obratili novinarima pre razgovora u Kremlju o tome kako se suočiti sa situacijom u Siriji, terorizmu i stanju stvari u Ukrajini.

Putin je Keriju poželeo dobrodošlicu pohvalama američkom liderstvu u Siriji. “Svesni smo da je kamen temeljac koji smo položili u Siriji bio moguć jedino zbog izuzetnog političkog liderstva Sjedinjenih Država i posebno rukovodeće uloge predsednika Obam,” rekao je Putin.

Keri je rekao da treba reći da je saradnja SAD i Rusije omogućila Sirijcima da u praksi iskuse smanjenje nasilja, kao i obnavljanje humanitarne pomoći posle pet godina krvoprolića.

Keri je rekao Putinu: “Gospodine predsedniče, znam da imate ideje i već ste doneli veoma kritičnu odluku o smanjenju broja ruskih snaga u Siriji. Očigledno je da i mi imamo ideje kako možemo najefikasnije da postignemo napredak na razgovorima pod pokroviteljstvom UN-a u Ženevi i potom obavimo veoma ozbiljan i težak posao donošenja odluke.”

XS
SM
MD
LG