Linkovi

Bolji odnosi SAD i Pakistana?


Američki državni sekretar Džon Keri tokom susreta sa pakistanskim premijerom Navazom Šarifom u Islamabadu, 1. avgust 2013.
Američki državni sekretar Džon Keri tokom susreta sa pakistanskim premijerom Navazom Šarifom u Islamabadu, 1. avgust 2013.

Državni sekretar Džon Keri ovih dana je okončao posetu Pakistanu tokom koje je postignut dogovor da se nastavi zvaničan dijalog dve zemlje o pitanjima bezbednosti.

Kerijeva poseta okončala je dvogodišnji period zahladjenja u odnosima dve zemlje posle američke akcije u kojoj je ubijen vodja al Kaide Osama bin Laden. Posle ključnog sastanka, Keri je izrazio nadu u poboljšanje odnosa:

"Ovaj obnovljeni dijalog baviće se na relističan način svim pitanjima od značaja za nas – od pograniočne bezbednosti do kontraterorizma, promocije privatni američkih ulaganja u Pakistan, kao i oživljavanja pakistanske ekonomije.“

Medjutim, nije izvesno koliki će biti stvarni domašaj rezultata ove posete i šta zalaganje za „puno partnerstvo“ dve zemlje stvarno znači. Majkl Kugelman iz Centra Vudro Vilson je skeptičan:

"Postoji vrlo malo uskladjenih interesa u ovom odnosu – počevši od pristupa ekstremistima, na primer – ko je zapravo neprijatelj i ko treba da bude meta.“

Najveće razlike postoje u pogledu američkih napada dronovima na ekstremiste u severozapadnoj plemenskoj oblasti Pakistana, koji odatle vrše napade na Avganistan. Pakistanski spoljnopolitički savetnik Sartadž Aziz je posle posete sekretara Kerija rekao da je pozicija pakistanske vlade sasvim jasna:

"MI zahtevamo da se ti napade obustave, a ne da budu ograničeni“

Tokom posete sekretar Keri je u intervjuu za pakistansku televiziju nagovestio da bi napadi dronovima mogli da prestanu čim pretnje budu elimisane. Majkl Kugelman kaže da se to možda dopalo novoizabranom pakistanskom premijeru Navazu Šarifu, ali ne i pakistanskoj vojsci:

"Postoje valjani razlozi za pretpostavku da ono što pakistanska vlada javno kritikuje, ona istovremeno tajno odobrava. Prem nedavno obelodanjenim dokumentima, pakistanska vojska je u stvari imala sporazum sa Sjedinjenim Državama prema kojem je odobravala napade dronovima.“

Ipak, i Sjedinjene Države i Pakistan bi mogli da imaju koristi od poboljšanja bilateralnih odnosa. Pakistanu su potrebne američke investicije, kao i pomoć pmoć u obnovi infrastrukture. Sjedinjenim Državama je potrebna stabilnost u Pakistanu dok se pripremaju za povlačenje iz Avganistana sledeće godine.
XS
SM
MD
LG