Linkovi

Keri: Odlučujući momenat za sirijsku krizu


Američki državni sekretar Džon Keri, Minhen 13. februar 2016.

"Nadamo se da bi ova nedelja mogla da bude nedelja promena", istakao je američki šef diplomatije tokom svog obraćanja na današnjoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

Kriza u Siriji došla je na "prelomnu tačku" u kojoj bi odluka u bliskoj budućnosti mogla ili da okonča rat ili da "definiše neke veoma teške izbore za budućnost", izjavio je državni sekretar Džon Keri.

Šef diplomatije SAD, Keri je govorio na globalnom forumu o bezbednosnim pitanjima dva dana nakon što se Međunarodna grupa za pomoć Siriji sastala na marginama te konferencije i složila o planu za prekid vatre u Siriji i dostavljanju humanitarne pomoći.

Grupa od 17 zemalja pokušava da pronađe načine koji će podstaći nastavak pregovora sirijske vlade i umerene opozicije, koje su ovog meseca organizovale Ujedinjene nacije. Ti razgovori o političkoj tranziciji u Siriji propali su delom zbog nezadovoljstva opozicije zbog bombardovanja koje sirijska vojska uz pomoć ruskih snaga sprovodi u Alepu.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je potrebna koordinacija ruskih i američkih snaga da bi prekid vatre bio sproveden u ratu u Siriji. Lavrov je naglasio da je svakodnevna vojna saradnja, posebno između dve zemlje, ključno sredstvo da bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći i okončanje nasilja. On je izrazio negodovanje povodom toga što saradnja nije išla dalje od sporazuma o izbegavanju incidenata između vojnih aviona.

Na istoj konferenciji, državni sekretar Keri ponovo je naglasio snažne veze između Sjedinjenih Država i Evrope, ističući da Amerika ima izražen interes za njihovo jačanje i uspeh u trenutku kada se suočava sa novim tenzijama sa Rusijom i ogromnim prilivom izbeglica.

Keri je uveravao američke saveznike u podršku Vašingtona u krizi u Ukrajini, izbegličkoj krizi izazvanoj uglavnom zbog sirijskog konflikta i po pitanju ostanka Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Samo nekoliko sati nakon što je ruski premijer Dmitrij Medvedev, na istoj konferenciji optužio Zapad da je ponovo započeo Hladni rat, sekretar Keri je rekao da je danas jasno da je, iako je Hladni rat odavno završen, potreba za hrabrošću i odlučnošču u odbrani slobode i mira, isto toliko neophodna kao i pre pola veka.

XS
SM
MD
LG