Linkovi

Keri na Bliskom istoku dok se napadi u Iraku intenziviraju


Američki Državni sekretar Džon Keri i palestinski predsednik Mahmud Abas
Američki Državni sekretar Džon Keri i palestinski predsednik Mahmud Abas

Šef američke diplomatije izjavio je da SAD podržavaju Irak u borbi protiv ekstremista iz redova Al Kaide, ali da se neće direktno mešati u sukob.

U novom talasu bombaških napada u Iraku stradalo je bar 19 osoba u Bagdadu, dok se iračke bezbednosne snage pripremaju za veliku operaciju u dva zapadna grada koja drže ekstremisti vezani za al Kaidu.

Nijedna grupa nije neposredno preuzela odgovornost za bombaške napade, ali su pobunjenici iz redova sunita intenzivirali napade na iračke bezbednosne snage i sledbenike šiitima predvodjene vlade premijera Nurija Al Malikija.

Šef američke diplomatije, Džon Keri, izjavio je da Sjedinjene Države podržavaju Irak u borbi protiv ekstremista iz redova Al Kaide koji su preuzeli kontrolu nad jednim gradom u pokrajini Anbar. Medjutim, on je ukazao da se Amerika neće direktno mešati u sukob.

Keri je to izjavio danas pre no što je iz Jerusalima otputovao u Jordan i Saudijsku Arabiju gde će diskutovati o svojim nastojanjima da sklopi mir izmedju Izraela i Palestinaca.

Nakon deset poseta regionu u manje od godinu dana, Keri je izjavio da je zabeležen napredak u blisko istočnom mirovnom procesu, ali da je potrebno još puno toga uraditi. Američki državni sekretara se juče, po drugi put za dva dana, sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u gradu Ramali na Zapadnoj obali.

Keri se nada da će se izraelski i palestinski lideri uskoro složiti povodom okvirnog mirovnog sporazuma. Medjutim, Palestinci, koji protestuju zbog posete državnog sekretara Kerija, doveli su upitanje vrednost okvirnog sporazuma.

Vodeći palestinski pregovarač Saeb Erekat je ukazao da neuspeh nije opcija za Palestince.

Keri se takodje, tokom posete regionu, sastao i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i izraelskim ministrom inostranih poslova Avigdorom Libermanom. Državni sekretar Keri je istakao da bi okvirni sporazum bio „značajan prodor“ mada je manje ambiciozan no prvobitni cilj da se do aprila postigne sveobuhvatni mirovni sporazum.
XS
SM
MD
LG