Linkovi

Keri u novoj misiji na Bliskom istoku


Američki državni sekretar Džon Keri

Američki državni sekretar će se početkom januara sastati sa izraelskim premijerom u Jerusalimu, nakon čega će u Ramali razgovarati sa palestinskim predsednikom

Američki državni sekretar Džon Keri počeće novu godina na Bliskom istoku, kako bi ponovo pokušao da pokrene mirovne pregovore Izraela i Palestinaca. Keri će posjetiti region dok se Izrael priprema da oslobodi još jednu grupu palestinskih zatvorenika.

Desetine Izraelaca su zbog tog plana izraelskih vlasti protestovale juče ispred rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Oslobađanje zatvorenika dio je napora da se postigne sporazum u okviru koga bi Izrael i nova palestinska država mogli mirno da koegzistiraju.

Portparolka Državnog sekretarijata saopštila je da će Keri otputovati 1. januara iz Vašingtona i da će se prvo sastati sa Netanjahuom u Jerusalimu. Zatim će u Ramali, na Zapadnoj obali, razgovarati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Abas je apelovao na Sjedinjene Države da zaustave novu izgradnju jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji, upozorivši da bi to moglo da ugrozi mirovni proces.
XS
SM
MD
LG