Linkovi

Džon Keri u poseti Izraelu


Državni sekretar Džon Keri, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik Šimon Peres na ceremoniji obeležavanja dana Holokausta u memorijalnoim centru Jad Vašem u Jerusalimu, 8. april 2013.

Američki državni sekretar je prisustvovao ceremoniiji obeležavanja Dana sećanja na Holokaust i sastao se sa izraelskim predsednikom Šimonom Peresom

Sekretar Keri se pridružio izraelskom predsedniku Peresu i premijeru Benjaminu Netanjahuu u Jad Vašem Holokaust memorijalu u Jerusalimu. Keri i Peres su nakon sastanka održali zajedničku konferenciju za štampu. Peres je izrazio uverenje da je mirovni sporazum sa Palestincima moguć.

„Verujem da jaz izmedju nas i naših palestinskih suseda može biti premošćen i to kažem iz sopstvenog iskustva. Imamo sporazum o početku imamo koncept kako da ga zaključimo, ali postoje neslaganja izmedju o kojima treba pregovarati.

Predsednik Peres je rekao da je rešenje o dve države – jevrejske države, Izraela koja ko-egzistira u miru pored arapske države Palestine – najbolji put ka miru u regionu. Keri se složio, ali je ukazao da put pred njima neće biti lak.

„Rekao bih svima, nemam iluzija povodom teškoća, imamo ih. Ali moramo verovati u mogućnosti da bismo stigli do cilja. Vi i ja verujemo u njih i uveren sam da je TO put napred.“

Američki Stejt department je naveo da će se Keri založiti za mere u cilju izgradnje poverenja na obe strane. Palestinski i izraelski lideri nisu održali mirovne pregovore od kraktotrajnih razgovora septembra 2010. Keri, prema očekivanjima, neće predložiti zvanični američki plan obema stranama.
XS
SM
MD
LG