Linkovi

Državni sekretar u poseti Bliskom istoku


Državni sekretar Džon Keri i turski ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu

Američki državni sekretar Džon Keri je započeo desetodnevnu posetu Bliskom istoku, Evropi i Aziji.

Državni sekretar je tokom današnje posete Turskoj sa turskim ministrom inostranih poslova Ahmedom Davutoglu razgovarao o okončanju gradjanskog rata u susednoj Siriji.

Nakon tog sastanka dvojica funkcionera su razgovarali sa novinarima o bombaškom napadu u Avganistanu u kojem su poginuli jedan mladi američki diplomata i još trojica američkih vojnika. Mladi diplomata je u trenutku napada nosio knjige avganistanskoj deci.

Keri je rekao da je to najužasnija forma terorizma. On je istakao da Amerika neće pokleknuti pred terorizmom i da će intenzivirati svoja nastojanja i nastaviti da radi na poboljšanju života drugih ljudi. Amerikanci se, rekao je državni sekretar, izlažu riziku, jer verujemo u pružanje nade braći i sestrama širom sveta znajući da sa njima delimo univerzalne ljudske vrednosti.

Poseta državnog sekretara ovom regionu takodje obuhvata sastanke sa izraelskim i palestinskim liderima u cilju ohrabrenja da ponovo otpočnu mirovne pregovore.
Džon Keri će takodje boraviti u Britaniju radi sastanka grupe osam industrijalizovanih zemalja, pre no što otputuje u Aziju.

Keri će tokom ove posete obići Južnu Koreju, Kinu i Japan radi razgovora o severno Korejskom nuklearnom programu i eskalaciji pretnji upućenih Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.
XS
SM
MD
LG